Ne popušta pritisak na Tojotu

Ne popušta pritisak na Tojotu

<!-- IMAGE -->

Američki sekretar za saobraćaj Rej Lahud savetovao je vlasnike opozvanih Tojotinih automobila da ih odvezu u servise radi bezbednosnih inspekcija.

Tojota, inače najveći proizvodjač automobila na svetu, opozvala je preko dva miliona vozila u Severnoj Americi radi zamene papučica za gas koje bi mogle da se zaglave i dovedu do nekontrolisanog ubrazanja vozila. Svedočeći pred odborom Predstavničkog doma Kongresa, Lahud je prvo rekao da bi vlasnici opozvanih Tojotinih modela trebalo da prestanu da ih voze dok potrebne popravke ne budu obavljene. On je kasnije korigovao svoju izjavu i savetovao vlasnicima da svoja vozila odvezu u Tojotine servise ako nisu sigurni da li su popravke potrebne. Lahud je rekao da se prvi put „očigledno pogrešno izrazio“.

Prema Lahudu, američke vlasti takodje nastavljaju da istražuju da li bi elektronski problem mogao da bude uzrok nekontrolisanog ubrzanja nekih Tojotinih modela. Tojota je ranije ove nedelje saopštila da su njeni inženjeri rešili problem nekontrolisanog ubrzanja, koji je doveo do nekoliko smrtonosnih udesa u Sjedinjenim Državama, i da će potencijalno defektne papučice za gas biti opremljene novim delovima koji će sprečiti buduće incidente. U medjuvremenu, za Tojotu se pojavila i nova teškoća pošto je kompanija primila više od stotinu pritužbi u Sjedinjenim Državama i Japanu na probleme sa kočnicama u popularnom hibridnom modelu Prius.