Obustavljena potraga za preživelima pod ruševinama na Haitiju

Ujedinjene nacija su saopštile da je vlada Haitija obustavila traganje za ljudima zatrpanim u zemljotresu. Istovremeno, pojačava se isporuka hrane i vode, kao i pružanje medicinske pomoći, dok se hiljade Haićana polako kreću iz prestonice Port-o-Prensa ka šatorskim naseljima van grada.

U saopštenju Kancelarije UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova navedeno je da su međunarodni spasilački timovi izvukli iz ruševina ukupno 132 ljudi. Juče je u Port-o-Prensu spašeno još dvoje - jedna 84-godišnja žena i jedan 22-godišnji mladić - deset dana pošto je katastrofalni zemljotres uništio taj grad i okolinu.

Ujedinjene nacije takođe su saopštile da je haićanska vlada potvrdila više od 110 hiljada poginulih, iako se očekuje da će njihov ukupan broj dostići 200 hiljada.

Danas su mnogi Haićani prisustvovali pogrebu nadbiskupa Port-o-Prensa, Žozefa Serža Mijoa, koji je sahranjen kraj ruševina njegove katedrale.

Oko milion i po građana Haitija izgubilo je krov nad glavom, a mnogi od njih još uvek čekaju na pomoć.

Život u Port-o-Prensu i dalje je težak. Ogroman broj ljudi živi u pretrpanim, improvizovanim šatorskim naseljima, sa malo vode, hrane i sanitarija. Mnogi su već krenuli ka izlazima iz grada jer je vlada obećala da će na periferiji podići šatorska naselja za više od 400 hiljada ljudi.

Direktor američke Agencije za međunarodni razvoj, Radživ Šah, ponovo će danas posetiti Haiti kako bi ocenio odvijanje napora da se pomogne žrtvama.

Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je da će do sutra u ta nastojanja biti uključeno ukupno 20 hiljada pripadnika američkih oružanih snaga, na kopnu i po brodovima ukotvljenim kraj haićanske obale. Vojnici učestvuju u prebacivanju zaliha, evakuaciji teških ranjenika i obezbeđivanju distribucije pomoći.

Sjedinjene Države su oštro odbacile kritike zemalja kao što su Bolivija, Nikaragva i Venecuela, da su američki vojnici okupirali Haiti. Zamenik stalnog američkog predstavnika u Ujedinjenim nacijama, Alehandro Volf, rekao je juče da su američke snage došle na Haiti po zahtevu haićanske vlade i da je njihova misija isključivo humanitarna.