Britanski premijer daće iskaz o Iraku pre izbora

Britanski zvaničnici saopštili su da će se britanski premijer Gordon Braun pojaviti na javnom pretresu o ratu u Iraku pre predstojećih parlamentarnih izbora u Britaniji.

Istražna komisija o iračkom ratu, koji ispituje okolnosti u vreme invazije 2003, ranije je saopštila da se Braun i ostali ministri verovatno neće pojaviti pre nego što prodju izbori, u nameri da se istraga sačuva od uticaja partijskih politika. Braun je nedavno obavestio predsedavajućeg komisije, Džona Čilkota, da je voljan da svedoči u bilo koje vreme.

Sadašnji premijer je u vreme invazije na Irak 2003. bio ministar finansija, a u poslednje vreme je pod udarom kritike zbog nedavnih odluka u vezi sa sredstvima namenjenim oružanim snagama, za koje kritičari kažu da bi mogle da ugroze britanske operacije u Iraku. Neki politički analitičari upozoravaju da bi pojavljivanje premijera Brauna pred komisijom moglo da prisili njegovu Laburističku stranku da se ponovo pozabavi pitanjem koje joj je nanelo štetu na prethodnim izborima.