Rasmusen u SAD govori o sumnjama u vezi sa Alijansom

Novi šef NATOa, Anders Fog Rasmusen, govoriće danas o strahovanjima Vašingtona da seveznici u tom savezu pokušavaju da se distanciraju od borbi u Avganistanu.

Kasnije danas, Rasmusen bi trebalo da održi svoj prvi važniji govor u Sjedinjenim Državama. U pripremljenom tekestu on će izneti predanost saveznika Avganistanu i istaći da je u proteklih 18 meseci 9 hiljada dodatnih savezničkih vojnika uključeno u ratne napore u toj zemlji. On će takođe priznati da je neophodno ulagati dodatna sredstva i ljudstvo u borbe sa talibanima, u jeku rastućeg broja žrtava i opadajuće podrške javnosti za taj rat.

Agencija Rojters navodi da će Rasmusen upozoriti Sjedinjene Države da bi umanjivanje evropskog i kanadskog doprinosa tim naporima moglo da se pretvori u stvarnost.

Prošle nedelje američki predsednik Barak Obama rekao je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da svet ne može da stoji po strani i čeka da Amerika sama reši svetske probleme. Obama je pozvao države da se okanu, kako je rekao, "gotovo automatskog antiamerikanizma, koji suviše često služi kao izgovor za kolektivnu neaktivnost."