EU međunarodni model za integraciju i pomirenje

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu ambasadori Švedske i Evropske Unije u Sjedinjenim Državama, Jonas Hafstrom i Džon Bruton, odgovarali su na pitanja o prioritetima 27-članog evropskog bloka kojim Švedska trenutno predsedava. Jedno od pitanja odnosilo se na energetsku bezbednost Evropske unije i važnost budućeg naftovoda i gasovoda Nabuko, koji bi preko Turske i Balkana trebalo da snabdeva Evropu energentima iz kaspijskog regiona.

Ambasador Evropske Unije u Vašingtonu, Džon Bruton, osvrnuo se na važnost i eventualne posledice izgradnje tog projekta po evropsko ruske odnose.

„Stvar je veoma bitna, ali očigledno je da na neka pitanja tek treba dati odgovore: kolike će količine teći tim gasovodom, odakle će tačno dolaziti gas... Što se tiče odnosa sa Rusijom, treba reći da je Rusija nezavisna u odnosu na Evropsku uniju, ali je i Unija nezavisna od Rusije. Smatram da Rusija ne bi trebalo da zamera Evropskoj uniji na donošenju te odluke u interesu njene bezbednosti, isto kao što mi poštujemo pravo Rusije da donosi odluke koje su u interesu njene bezbednosti. Nama je ponekad potreban ruski gas, dok su ruskim proizvođačima gasa potrebni kupci. Reč je o međusobnoj ravnoteži,“ rekao je ambasador Bruton.

Osvrćući se na dosadašnja dostignuća Evropske unije, ambasador Švedske, Jonas Hafstrom, je rekao:

„Evropska Unija je međunarodni model za integraciju i pomirenje. Kao ambasador u Tajlandu tri godine sam pratio kako zemlje članice azijskog ekonomskog bloka, ASEANa, pokušavaju da primene taj model u svojim nastojanjima da se integrišu. Njihov statut je veoma sličan našem. Inače, često se govori o zamoru od proširenja unutar evropskog bloka. Međutim, odluke o primanju novih članica oduvek su u nekim zemljama izazivale podozrivost. Tako je bilo prilikom primanja Britanije, koja je morala da čeka četiri godine da bi bila uzeta u obzir. Isto je bilo sa Švedskom. Sve je to deo miljea evropskog bloka.“

Po proceni ambasadora Hafstroma oko 100 miliona stanovnika u neposrednom susedstvu Evrope želi da se priključe Uniji, uključujući Zapadni Balkan, Ukrajinu, Gruziju, Tursku, a od nedavno i Island. Ambasador Evropske Unije, Džon Bruton je podsetio da primanje novih članica zavisi od usvajanja Lisabonskog sporazuma od strane Irske, koja održava referendum o tome 2. oktobra:

„Ukoliko dogovor iz Lisabona ne bude usvojen, nekoliko zemalja je predočilo da će se posle prijema Hrvatske usprotiviti daljem proširenju Evropske Unije. Dakle, kada građani Irske budu glasali na referendumu o tom sporazumu, oni ne samo što će uticati na budućnost Unije, koja sada broji 500 miliona ljudi, nego će uticati i na budućnost miliona ljudi koji su u svojim planovima zacrtali put ka Evropi.“

Ambasador Bruton se takođe osvrnuo na nedavno obavljene izbore za članove evropskog parlamenta. On je sa dozom ličnog ponosa istakao je da je to jedini parlament u svetu koji je doslovce multinacionalan, jer je sačinjen od direktno izabranih predstavnika 27 evropskih zemalja:

„Ovo je istinski jedinstvena demokratska institucija u svetu. Postoje multinacionalne međunarodne organizacije, ali njihovi predstavnici nisu direktno izabrani, već zastupaju interese vlada ili profesionalnih organizacija. Evropski parlament je takođe ravnopravan sa Evropskom komisijom, svojevsnom evropskom vladom, u donošenju odluka koje obavezuju građane 27 zemalja,“ rekao je Bruton.