Obama u Gani; Demokratija i zdravlje važni za budućnost Afrike

Američki predsednik Barak Obama je u ganskom parlamentu rekao da su demokratija, korišćenje mogućnosti, zdravlje i rešavanje sukoba, ključni za budućnost Afrike i sveta u razvoju.

Predsednik je u današnjem govoru u Akri, pred poslanicima i uglednim gostima, predstavio politiku svoje administracije prema Africi. On je istakao da je uzajamna odgovornost osnov partnerstva njihove zemlje i Sjedinjenih Država.

Obama je takođe rekao da njegova administracija obezbeđuje 63 milijarde dolara za zdravstvene inicijative u Africi i suzbijanje malarije, poliomielitisa, tuberkuloze i side.

Američki predsednik je oštro govorio o sukobima na tom kontinentu, naglasivši da su oni kamen oko vrata Afrike. On je dodao da suprotstavljanje nekom ko pripada različitom plemenu ili se moli drugom svecu, ne pripada 21. veku.

Obama je rekao da budućnost Afrike ipak zavisi od Afrikanaca, bez obzira što – kako je objasnio – Afrika nije svet za sebe, nego fundamentalni deo međusobno povezanog sveta.

Obama je sinoć doputovao u prvu posetu jednoj subsaharskoj zemlji otkako je postao prvi crnački predsednik Sjedinjenih Država. On je naglasio da je izabrao Ganu zbog njene funkcionalne demokratije i njenog predsednika Džona Ate Milsa, za koga je rekao da je ozbiljan u pogledu smanjenja korupcije.

Obama će sa suprugom Mišel kasnije posetiti nekadašnji centar za trgovinu robljem, Cape Coast Castle, iz kojeg su afrički robovi transportovani preko Atlantika gotovo tri stotine godina. Predsednikov pokojni otac je bio iz Kenije, ali je njegova supruga potomak afričkih robova.