Izgnani lider Hamasa pozdravlja Obamin novi način obraćanja Bliskom istoku.

Izgnani lider Hamasa, Haled Mešal, koji živi u Damasku, pozdravio je, kako se izrazio "novi jezik" američkog predsednika Baraka Obame u obraćanju Bliskom istoku. Mešal je to izjavio u intervjuu italijanskom listu "La Republika" koji je objavljen u nedelju.

Mešal je reagovao na nedavne pozive predsednika Obame Iranu i Siriji na dijalog u cilju rešavanja dugoročnih nesuglasica i unapredjenja odnosa. Mešal je dodao da će za SAD i EU biti izazov kako da apele predsednika Obame pretvore u "uvod" za iskrene promene politike. Medjutim, on je dodao da je zvanična ponuda SAD i EU Hamasu za poboljšanje odnosa samo pitanje vremena, rekavši da je njegova organizacija potrebna svetskim silama u cilju rešavanja arapkso-izraelskog sukoba.

Hamas je 2007. preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze posle oružanog sukoba sa Fatahom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. SAD i EU smatraju da je Hamas teroristička organizacija i odbijaju kontakte sve dok Hamas ne odbaci nasilje, ne prestane da poziva na uništenje Izraela i ne prihvati prethodno postignute sporazume palestinskog predsednika Abasa sa jevrejskom državom.