Izbori u Avganistanu ipak u avgustu

Izborna komisija u Avganistanu saopštila je da će predsednički izbori biti održani 20. avgusta, a ne na proleće, kao što je zatražio predsednik Hamid Karzai. Predsednik je tražio od komisije da izbore pomeri sa avgusta na april, pre isteka njegovog mandata u maju.

Izborna komisija je ocenila da izbori ne mogu da se održe ranije zbog lošeg vremena u proleće, bezbednosnih pitanja i logističih problema. Sjedinjene Države i mnoge grupe u Avganistanu smatraju da je teško organizovati pravedne, poštene i bezbedne izbore u toj zemlji pre avgusta. Avganistanski ministar unutrašnjih poslova Hanif Atamar, istakao je da će policija učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti bezbednost glasača ali i upozorio da će militantni Talibani pokušati da poremete održavanje izbora.

Za to vreme, američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da je nemoguće odrediti datum za povlačenje medjunarodnih vojnika iz Avganistana, i dodao da ne vidi da će se ta misija okončati u skorijoj budućnosti. Njegov francuski kolega Erve Moren ocenio je da NATO treba da ostane u Avganistanu koliko god je to neophodno, ali da misija mora imati svoj kraj.