Frenk Njuport: Mekejnova pobeda na izborima gotovo nemoguća

Frenk Njuport, glavni i odgovorni urednik organizacije "Galup", koja se bavi ispitivanjem javnog mnjenja, predviđa pobedu Baraka Obame na današnjim predsedničkim izborima.

Iako kaže da ne isključuje mogućnost neočekivanog obrta, Njuport smatra da je Mekejnova pobeda gotovo nemoguća.

"Ispitivači javnog mnjenja su uvek oprezni. Stvari mogu da se promene. Tokom izborne kampanje u okviru Demokratske stranke, u februaru, anketari su napravili veliku grešku kada su dan pred primarne izbore u Nju Hempširu predvideli Obaminu pobedu, da bi to popodne doznali da je pobednica Hilari Klinton. Tada se iznova pokazalo da ne treba prenagljivati. No, takva vrsta preokreta je manje verovatna tokom predsedničkih izbora, jer se ljudi opredeljuju za jednu ili drugu stranku, dok se na primarnim izborima opredeljuju za jednog kandidata u okviru stranke. Stoga verujem da su izuzetno veliki izgledi da Barak Obama bude izabran za predsednika, odnosno da je malo verovatno da pobedi Džon Mekejn. Ipak, moram da dodam da ništa nije nemoguće, pa moramo da sačekamo sve dok svi glasovi ne budu prebrojani".

Obaminu verovatnu pobedu Njuport ovako objašnjava:

"Pre svega moglo bi se reći da je većina Amerikanaca prihvatila ideju da stvari treba menjati. Amerikanci su veoma nezadovoljni. Naši podaci pokazuju da nezadovoljstvo sadašnjim predsednikom, Kongresom i privredom gotovo da nikada nije bilo veće. Pošto je poslednjih 8 godina republikanac bio predsednik, nije nikakvo čudo što Amerikanci smatraju da je vreme da kandidat druge, odnosno Demokratske stranke, pokuša da popravi situaciju. Slično se dogodilo 1980. kada je takođe vladalo opšte nezadovoljstvo zbog slabe ekonomije. Tada je na izboirma bio poražen demokratski presednik Džimi Karter i izabran republikanac, Ronald Regan. To se ponovilo 1992. kada su birači, ponovo zbog loše privrede uskratili drugi mandat tadašnjem predsedniku Džordžu Bušu starijem i izabrali demokratu, Bila Klintona".

Njuport smatra da su Mekejnove šanse smanjene zbog nekoliko grešaka koje je napravio tokom izborne kampanje, pored ostalog izborom Sare Pejlin za potpredsedničkog kandidata. S druge strane, zaključuje Njuport, ovo je godina u kojoj je demokratski predsednički kandidat u startu imao mnogo bolje šanse za pobedu nego bilo koji republikanac.