Azijski i evropski lideri obavezali se da sarađuju u vezi sa finansijskom krizom

Azijski i evropski lideri koji su se sastali u kineskoj prestonici kažu da ono što se u svetu trenutno čini da bi se rešila globalna finansijska kriza - nije dovoljno i da je neophodna dalja saradnja na tom polju.

Lideri iz preko 40 azijskih i evropskih zemalja izdali su zajedničko saopštenje u kome pozivaju na kooridnisanu akciju kako bi se svet izborio sa finansijskom krizom. Ujedno su obećali podršku nastojanjima da se obavi reforma međunarodnih monetarnih i finansijskih sistema. U saopštenju se takođe poziva Međunarodni monetarni fond da preuzme vodeću ulogu u pomaganju svetskim ekonomijama da se oporave.

Domaćin samita, kineski premijer Ven Đibao izjavio je da sve zemlje moraju da pokažu samopouzdanje, saradnju i odgovornost kako bi prošle kroz ovu krizu. On je dodao da će samo uz kooperaciju zemlje imati snage da prevaziđu teškoće. Ven je istakao da to znači da sve zemlje, a posebno one razvijene, moraju brzo da preduzmu odlučne mere zarad stabilizacije finansijskih tržišta, jer će se samo tako kod naroda vratiti poverenje.

Saopštenje je izdato na kraju dvodnevnog samita koji je održan kako bi se poboljšalo razumevanje i saradnja između dva kontinenta. Inače, skup se održava svake dve godine i služi kao platforma za diskusije, ali je rastuća zabrinutost zbog kreditne krize u svetu doprinela da se pažnja usredsredi na pronalaženje rešenja.

Ven je rekao da zemlje moraju da naprave ravnotežu između ohrabrujuće finansijeke inovacije i regulacije tržišta. Kako se izrazio, finansijske inovacije su neophodne, ali finansijska kontrola – još više. Kineski premijer rekao je da bez obzira na to što kineska ekonomija nije teško pogođena krizom sada, da bi u slučaju usporavanja globalne potražnje i ona ispaštala više.

Teme samita bile su između ostalog i energetska bezbednost, siromaštvo i klimatske promene. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da finansijska kriza nije razlog za odlaganje obaveza koje su prihvaćene u borbi sa klimatskim promenama.

"Moramo da postignemo sveobuhvatni globalni sporazum po prinicipu podele odgovornosti, ali podele različitih odgovornosti, i ja zaista verujem da posle vrlo dobrih razmena mišljenja koje smo imali ovde, da je moguće postići taj dogovor", rekao je Barozo.

Evropa i Azija zaslužne su za više od polovine svetskog rasta u domaćoj proizvodnji. Finansijska kriza počela je u SAD zbog velikog broja kućevlasnika koji nisu mogli da plaćaju stambene kredite, što je dovelo do zatvaranja ili preuzimanja nekoliko najvećih hipotekarnih banaka. Kreditna kriza usporila je potoršnju, investicije i svetsku trgovinu. Samit o finansijskoj krizi biće održan sledećeg meseca u Vašingtonu, a azijski i evropski lideri, koji su se okupili u Pekingu, rekli su da će ga podržati.