Ubijen zamenik lidera Al Kaide u Iraku

Američka vojska u Iraku saopštava da je muškarac kojeg su koalicione snage ubile ranije ovog meseca, identifikovan kao drugi čovek Al Kaide u Iraku. Vojska je danas saopštila da je Abu Kasvarah, takodje poznat kao Abu Sara, bio lider Al Kaide u severnom Iraku, dok nije ubijen tokom operacije u Mosulu 5 oktobra.

Američka vojska je saopštila da je smrt tog militanta, rodjenog u Maroku, uzrokovala „veliki poremećaj“ u mreži Al Kaida. Medjutim, predstavnik Pentagona, Brajan Vilijams, ukazao je da će američke snage nastaviti da neutrališu ćelije Al Kaide.

Nezavisno od toga, švedska bezbednosna policija je danas saopštila da je, ranije ovog meseca, jedan Švedjanin marokanskog porekla ubijen u sukobu sa američkim snagama u severnom Iraku. Navodi se da je taj čovek osumnjičen da je pripadao iračkom rukovodstvu Al Kaide.

Švedska policija je saopštila da su je američke vlasti informisale o smrti pomenutog militanta. Nije jasno da li se švedsko saopštenje odnosi na smrt Abu Kasvaraha.
U medjuvremenu, irački funkcioneri saopštavaju da su sastavili nacrt sporazuma kojim se zahteva povlačenje američkih trupa do 2011.godine, sem u slučaju da se od njih zatraži da ostanu duže.

Vlada u Bagdadu je danas saopštila kako je takodje sastavila kompromisni plan koji se tiče imuniteta američkog vojnog osoblja u Iraku. Tim nacrtom bi Sjedinjene Države imale jurisdikciju nad američkim vojnicima na dužnosti, ali bi Irak sudio svim pripadnicima američkih snaga osumnjičenim za zločine počinjene na dužnosti.

Pomenuti nacrt, koji zamenjuje mandat UN-a o stranim snagama, koji ističe krajem decembra, tek treba da odobre irački zakonodavci i američka strana. Američki funkcioneri su danas istakli da finalni sporazum nije postignut.

Takodje danas, iračka vlada kritikovala je komandanta američkih snaga zbog toga što je optužio Iran da nastoji da podmiti iraške zakonodavce da potkopaju taj sporazum.