Džordž Buš deli odlučnost Mahmuda Abasa da stvori palestinsku državu

Američki predsednik Džordž Buš je rekao da deli odlučnost palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da stvori palestinsku državu. Posle današnjeg sastanka u Beloj kući, oba lidera su govorila o napretku koji je postignut prema ostvarenju vizije dve države, Izraela i Palestine, koje žive u miru jedna pored druge.

Govoreći o predsedniku Abasu kao o svom prijatelju, predsednik Buš je obećao da će nastaviti da radi sa palestinskim liderom na političkim, bezbednosnim i ekonomskim merama. Izraelski i palestinski zvaničnici izražavaju sumnju da će konačan mirovni sporazum moći da se sklopi pre odlaska predsednika Buša iz Bele kuće u januaru.

Glavne sporne tačke su status Jerusalima, palestinske izbeglice i granice buduće palestinske države. Američki predsednik se prethodno sastao sa libanskim predsednikom Mišelom Sulejmanom, takođe u Beloj kući. Predsednik Buš je posle tog susreta izjavio da je impresioniran Sulejmanovim trudom da uspostavi nacionalno pomirenje i prekine oštru političku krizu u Libanu.