Ambiciozni eksperiment o nastanku univerzuma i njegovoj budućnosti

Tim evropskih naučnika započeo je ambiciozni eksperiment, koji bi, kako se očekuje, mogao da da odgovor na pitanja o nastanku univerzuma i njegovoj budućnosti.

Naučnici u Evropskom centru za nuklearna istraživanja, poznatom po skraćenici CERN, uspešno su pustili u pogon Veliki hadronski kolajder – najveći na svetu akcelerator subatomskih čestica. Prva faza je uspešno završena - snop protona, čestica koje zajedno sa elektronima i neutronima čine atome, jutros je, niskim intenzitetom, propušten kroz Veliki hadronski kolajder, kružni tunel ispod švajcarskog grada Ženeve, dugačak 27 kilometara.

U narednoj fazi, snop protona kroz tunel će biti propušten u suprotnom smeru, kako bi naučnici imali priliku da se pobliže upoznaju sa karakteristikama tog ogromnog akceleratora, na čijoj su izgradnji radili punih pet godina i koja je do sada koštala devet milijardi dolara. Cilj eksperimenta je simuliranje Velikog praska, u uslovima sličnim onima koji su postojali milijarditi deo sekunde posle nastanka svemira.

Kako je predviđeno, merenja u kolajderu trebalo bi da daju šansu naučnicima da predvide dalji tok razvoja kosmosa i pronađu Higsov bozon, česticu koja je ključ za objašnjenje mase i suštine univerzuma. Ako sve bude u redu, prvi sudari protona mogu se očekivati najranije 21. oktobra. Eksperiment veka je u poslednje vreme postao predmet žestokih rasprava, pošto postoji strah da bi iz njega mogle da se izrode crne rupe, koje će rasti i na kraju progutati Zemlju.