Kompozicija švedskog muzičara Roberta Velša otvara Olimpijske igre

Muzička tačka kojom će svečano biti otvorene Olimoijske igre u Pekingu je birana sa posebnom pažnjom od strane kineskog Olimpijskog komiteta. Preko 100 muzičara iz čitavog sveta je učestvovalo u trci za takvu počast, a pobedu je odneo švedski muzičar Robert Velš, koji kaže da je mešavina pevljive melodije, rokenrola sa kineskim prizvukom to što je osvojilo članove komisije.

Robert Velš i orkestar Rapsodija roka izvode klasičnu, džez i rok muziku. Njegove kompozicije su se do sada čule na takmičenjima u gimnastici, na turnirima u hokeju na ledu i na neizbežnim nadmetanjima u klizanju. U Kini je do sada boravio 22 puta kada je ili izvodio muziku ili podučavao studente i baš tu me, kako kaže, pomoglo da pronađe idealni zvuk za OI u Pekingu, koji će spojiti Istok i Zapad.

«Dosta predajem u kineskim školama. Ja sam zapravo profesor muzike na Univerzitetu Žeižjang u Hangšou na istoku zemlje. Važno je da u tuđoj zemlji imate poštovanja prema njoj iako sa sobom nosite sopstvenu tradiciju iz Švedske ili severne Evrope; morate imati otvoreno srce.»

Velš je sa lakoćom smislio početak kompozicije, međutim kompletiranje dela je trajalo mesecima.

«Prve note su pet tonova Olimpijade koje simbolizuju 5 olimpijskih prstenova. Bilo je lako pošto sam odmah čuo taj zvuk u glavi. To je kao pentatonska skala, odnosno kineska muzika.»

Velšova kompozicija će tokom Olimpijade biti izvedena više hiljada puta, a muzičar se nada da će ona svaki put iznova insipirisati one koji je čuju.