Formiranje vlade Srbije do sredine iduće nedelje

Privodi se kraju konstituisanje Parlamenta, učestale najave da bi Vlada mogla da bude formirana sredinom iduće nedelje.

Skupština Srbije izabrala je jednoglasano i bez rasprave šest potpredsednika, od kojih je četvoro iz opozicije i dvoje iz vladajuće većine. Poslanica Demokratske stranke Nada Kolundžija izjavila je da će opozicija voditi 14 od ukupno 30 parlamentarnih odbora i da je postignut politički dogovor da poslanici opozicije predsedavaju odborima za koje smatraju da su važni za kontrolu vlasti, kao što su administrativni i odbori za finansije i bezbedenost.

Vladajuća koalicija će do kraja nedelje poslati u skupštinsku proceduru Predlog zakona o ministarstvima, što se može smatrati početkom procedure formiranja Vlade. Prema tom predlogu predviđeno je uvođenje novih ministarstava - za prostorno planiranje i građevinu, za ljudska i manjinska prava i za Nacionalni investicioni plan.

Istovremeno nastavljene su i konsultacije o sastavu nove vlade, a prema radnoj verziji tog zakona,Vlada bi imala 25 ministarstava i četiri potpredsednika.

Predstavnici vladajuće koalicije saglasni su u predviđanju da bi nova Vlada mogla da bude formirana sredinom iduće nedelje. Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić potvrdio da predsednik Republike Boris Tadić ima dilemu oko izbora jednog od trojice kandidata za mandatara koji se pominju i u medijima. Predsedniku Tadiću rekao sam da bi po mom mišljenju premijer trebalo da bude Bojan Pajtić, jer kao predsednik vojvođanske vlade već ima iskustvo u upravljanju i dobar rezultat na toj funkciji, rekao je Dinkić.

A potpredsednik Socijalističke partije Dušan Batajović smatra da Vladu pravi jasan, brz i vidljiv rezultat i ako rezultat bude vidljiv za šest do osam meseci, ona će opstati četiri godine.

Inače, funkcioneri Demokratske stranke demantovali su navode pojedinih medija o sukobu u unutar te partije povodom izbora mandatara.