Talas velikih vrućina zahvatio sever i jugoistok SAD

Nakon što su velike padavine na srednjem zapadu donele poplave, a vodostaj zapretio branama u Indijani, talas velikih vrućina zahvatio je sever i jugoistok Sjedinjenih država.

Živa u termometrima se popela visoko preko tridesetog podeoka na Celzijusovoj skali, dok u nekim krajevima zbog užasne vlage – temperatura koju oseća ljudski organizam prelazi 40 stepeni.

Obaveštenja o rekordnim tempereaturama Upozorenja osetljivim kategorijama – starijim osobama, bolesnicima i deci već se mogu čuti širom istočne obale.

U Raliju u Severnoj Karolini otkazana je specijalne olimpijske igre.

«Mada je ovaj toplotni udar delo majke prirode mi ne pazimo i pomažemo da vrućina bude samo još veća», kaže dr Stiven Šnajder sa univerziteta Stenford. On veruje da ljudi doprinose klimatskim promenama.

«Već smo za 35 odsto povećali emisiju ugljen dioskida, koji izaziva efekat staklenika. Dodajmo tome i 150 odsto više metana koji takodje zadržava toplotu u atmosferi», pojašnjava Šnajder.

Medju gradovima u kojima su zabeležene rekordne temperature je i Norfolk, u Virdžiniji u kojem se živa u termometru popela do 40 podeoka, što je najveća temperaturan registrovana još od 1899.godine. U Vilijamsportu u Pensilvaniji bilo je 37 stepeni, što je poslednji put zabeleženo 1925. Od 1. juna rekordne temperature u 90 gradova su ili prevazidjene ili izjednačene.

Jedina pomoć su bazeni, ove godine otvoreni ranije no obično.