Skoro svi u Sjedinjenim Državama žale se zbog sve većih cena benzina

Cene u nekim krajevima zemlje dosegle su, pa čak i prevazišle rekordnih četiri dolara za galon, ili gotovo dolar za litar. Amerikanci su zbog svega toga prilično gnevni.

Mnogi Amerikanci podozrevaju da velike naftne kompanije zaradjuju ekstra profite. Neke od njih su izvestile o kvartalnim profitima u milijardama dolara. Rafinerije ističu da su nestašice zaliha uzrokovane eksplozivnom potražnjom goriva u Kini i Indiji. Špekulanti su navodno takodje podigli cene.

Sumnjičavi smo čak i prema vlasnicima naših lokalnih benzinskih pumpi, dok posmatramo kako njihove cene postojano rastu.

Medjutim, oko sedamnaest hiljada tih prodavaca – uglavnom u malim gradovima ili ruralnim oblastima – imaju sopstvene probleme. Oni su zadržali zastarele, spore benzinske pumpe koje datiraju iz vremena kada je benzina bilo u izobilju i kada je prodavan za manje od dolar po galonu.

Niko nije ni sanjao da će cene toliko porasti, te je prodajna cena na pumpama odmerena tako da ne prelazi prelazi 3 dolara i 99 centi po galonu. Sada su neki vlasnici takvih benzinskih pumpi u nezavidnoj situaciji, jer cene sežu i preko četiri dolara po galonu.