Potpisivanje sporazuma dodatno usporilo odnose partnera u vladi

Nekoliko stotina automobila kružilo je danas centrom Beograda slaveći potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije. Građani su nosili zastave Srbije, DS-a, G17 plus i grada Beograda, a ovo malo slavlje je usporilo saobraćaj u centru grada.

A današnje potpisivanje sporazuma u Luksembrugu dodatno je usporilo i odnose koalicionih partnera u vladi. Za predstavnike DS-a i G17 plus Sporazum je prvenstveno ekonomski i ni na koji način ne ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Za ministra Dragana Đilasa normalna stvar je da se slavi potpisivanje dokumenta, kojim se konačno kaže da je Srbija deo Evrope:

"Dva najveća problema u Srbiji danas su nezaposlenost i nizak standard, i Kosovo i Metohija. Potpisivajnem SSP-a, danas u Luksemburgu mi rešavamo ta dva problema, uzimamo budućnost Srbije u svoje ruke i garantujemo da možemo da ih rešimo. Imamo sporazum koji kaže da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i sporazum koji kaže da je posao nešto što će doći", kazao je Đilas novinarima u centru grada, gde su članovi Demokratske stranke počeli da proslavljaju taj dogadjaj.

Ministar za rad i socijalnu politiku i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu, Rasim Ljajić, ocenio je da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju odlučujući korak da gradjani Srbije osete konkretne koristi od evropskih integracija.

"Našim privrednicima se sada omogućava da izvoze u zemlje EU, takođe se omogućava zemlji da stvori politički ambijent za strana ulaganja, za otvaranje novih radnih mesta", rekao je Ljajić.

Za ministra odbrane Dragana Šutanovca potpisivanje sporazuma je stvar koja će imati uticaja na predstojeće izbore:

"Mislim da je sada na ovim izborima jedna atmosfera koja će do kraja referendumska, u kojoj će se odlučivati, hoće li ljudi u Srbiji imati standard kao u Evropi, hoće li biti upošljeni, ili će brinuti o nekoj nebeskoj Srbiji i nekim stvarima koje se tiču daleke prošlosti", istakao je Šutanovac.

A uz poruku da će nova vlada i skupština odmah poništiti spora-zum, premijer Srbije Vojislav Koštunica smatra da je današnji potpis protivustavan i antidržavni čin i samim tim je protivpravan i potpuno nelegitiman.

"Boris Tadić svojim potpisom na Solaninom sporazumu neće obrukati Srbiju, već isključivo samoga sebe", rekao je Koštunica.

Kritikama se pridružio i ministar Aleksandar Popović, koji je objasnio da sporazum o pridruživanju i stabilizaciji priznaje sadašnji status, a za mnoge evropske zemlje to znači priznanje da je Kosovo nezavisno:

"Taj potpis će biti veoma loš po interese Srbije, jer će sve one zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova reći da je Srbija potpisala taj sporazum, jasno znajući šta piše u članu 135. i znajući da sve te zemlje podrazumevaju da je Kosovo nezavisno", rekao je Popović.

Ministar trgovine Predrag Bubalo ovako je prokomentarisao današnje potpisivanje SSP.

"Mi nismo uopšte protiv Sporazuma, mi možemo sutra da ga potpišemo, ukoliko prethodno danas, sa EU raščistimo, u kojim granicama i kako Srbija ulazi u EU. Nijedan deo tog Sporazuma, a 95 odsto se odnosi na ekomoniju – nije sporan".

Sa druge strane, LPD poručuje da će pomoći Borisu Tadiću, a za radikale današnji potpis ravan je potpisivanju trojnog pakta 1941, zbog čega će novi parlament po konstituisanju pokrenuti pokrenuti postupak za smenu predsednika Srbije, kažu predstavnici SRS.