Đurović: Crna Gora ne stvara probleme i želi tretman EU na osnovu rezultata

Crna Gora je dosadna zapadno-balkanska zemlja koja ne proizvodi probleme i koja želi da bude tretirana na bazi sopstvenih rezultata, rekla je za naš program potpredsjednica vlade Crne Gore za evroposke integracije Gordana Đurović po povratku sa svoje evropske turneje

Crna Gora je spremna za narednu fazu evropskih integracija, a prilikom nedavne posjete Briselu, Parizu i Hagu, pohvaljen je njen entuzijazam i ozbiljnost u tom procesu, kaže potpredsjednica Vlade:

''Zbog osjetljivosti teme proširenja EU posljednjih godina, ne razgovaramo o datumu učlanjenja, jer se još nalazimo u relativno ranoj fazi cijelog tog procesa. Ono što je ideja i cilj komunikacije koju Crna Gora u dva posljednja mjeseca sprovodi u zemljama EU jeste da se poboljša vidljivost zemlje, da damo nove informacije o progresu koji je kod nas ostvaren, da se izrazi naša posvećenost i spremnost za proces evropskih integracija i u ispunjavanju svih obaveza, kao i da se prenese naša evropska ambicija''.

Crna Gora je od početka marta intenzivirala diplomatsku aktivnost, iako su diplomatski kontakti učestali još od dana potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, okrobra prošle godine:

''Mislim da je Crna Gora, trenutno, jedna od najsvjetlijih tačaka politike pridruženja -posmatrano regionalno- i da nijedna zemlja EU u tom smislu nema problem sa nama. Mi smo jedina zemlja koja je u nekoliko posljednjih godina, ako posmatramo dinamiku ispunjavanja evropskih zadataka, konstantno po malo išla naprijed, bez blokada, bez zastoja..i stalno ostvarivala, korak po korak, svoje evropske ciljeve. Postavljala ih je realno i u tom smislu su oni bili ostvarivi. Time Crna Gora gradi imidž kredibilnog partnera i postepeno uvjerava svoje kolege iz EU da je spremna za proces i da namjerava da uskoro aplicira za članstvo u Evropskoj uniji''.

Generalno, slika Crne Gore u Evropi je sve bolja i uočljivo je da dvije godine nakon nezavisnosti ona ostvaruje dinamičan napredak. Zato je za Crnu Goru veoma bitan faktor- vrijeme:

''Poruka Crne Gore je da, ako se onome ko je izvršio jedan dio evropskih zadataka omogući da ide i formalno korak dalje. Paralelno sa suštinskim reformama, to može pozitivno uticati i na region i na percepciju građana EU o tome kako se Zapadni Balkan ponaša u odnosu na obaveze koje mu predstoje na evropskom putu''.

Mi otvaramo sljedeću fazu integracija koja do statusa kandidata traje godinu, a potom se dobija datum za otvaranje procesa pregovaranja koji traje nekoliko narednih godina. Sve to, naravno, uz usvajanje evropskih standarda, kaže Đurović:

''Mislimo da je za politiku proširenja važno pokazati da sistem funkcioniše na Zapadnom Balkanu. To je naša glavna poruka...i da smo mi spremni da budemo zemlja koja traži povjerenje za otvaranje sljedeće faze integracija. Naravno, uvijek se može razgovarati i o tome da se to uradi nešto kasnije, ali to bi prvenstveno bilo zbog zahtjeva država članica EU, bez direktnog vezivanja za neki konkretan problem u Crnoj Gori''.

Pred nama je još mnogo posla, ali želimo da sa Evropskom komisijom, kroz intenzivan dijalog, idemo ka mišljenju da Crna Gora može biti zemlja kandidat. Mi tačno znamo šta treba da radimo u narednih pet godina i toga se pridržavamo, kaže Đurović i zaključuje:

''Crna Gora apsolutno-ako se može govoriti terminom dosadan-nije dosadna evropska zemlja, ali je sigurno dosadna zapadno-balkanska zemlja jer ne proizvodi probleme, jer traži pažnju koju zaslužuje u smislu da se i ona posmatra na bazi sopstvenih rezultata''.

Legitimno je pravo Crne Gore da traži da se posmatra kao zemlja koja ima jasan pravac razvoja i traži svoje mjesto na međunardnoj sceni, kako po pitanju evopskih integacija, tako i po partnerstvu sa globalnim partnerima i međunarodnim institucijama koje izvještavaju o progresu u regionu.