Panel pred Helsinškom komisijom: Srbija izmedu demokratije i izolacije

Rezultat parlamentarnih izbora u Srbiji biće tesan i gotovo je sigurno formiranje koalicione vlade. Još međutim nije moguće predvideti da li će se glasači, opterećeni pritanjem Kosova, ekonomskom situacijom i sporim napredovanjem prema Evropskoj uniji, opredeliti za demokratsku ili nacionalističku struju. To su na pretresu pred američkom Helsinškom komisijom saopštili predstavnici američkih nevladinih organizacija, koji su se nedavno vratili iz Beograda.

Srbija je zahvaljujući hrabrosti većeg dela nevladinog sektora, nezavisnim medijima i demokratskoj platformi pojedinih politčkih partija, značajno napredovala u poslednjih osam godina, smatra kopredsedavajući Helsinške komisije, kongresmen Alsi Hejstings. Međutim, on ističe da Beograd i dalje pokušava da se izbori sa ekstremnim nacionalizmom, koji je zaostavština Slobodana Miloševića.

“Postoji zabrinutost da je proglašenje nezavisnosti Kosova i priznavanje od strane Sjedinjenih Država, većeg dela Evrope i drugih zemalja možda poremetilo već nestabilnu ravnotežu demokratskog napretka i nacionalističke politike. Na parlamentarnim izborima, zakazanim za 11. maj, glasači u Srbiji će imati suštinski izbor - demokratija i evropske integracije s jedne, a nacionalizam i izolacija s druge strane.”

Regionalni direktor za centralnu i istočnu Evropu u Nacionalnom demokratskom institutu, Robert Bendžamin smatra da trenutna situacija u Srbiji ide u prilog srpskom premijeru i radikalima i naglašava da će izbori biti neizbežno vezani za Kosovo.

“Američko i evropsko priznanje Kosova, najava Vašingtona da će mu uputiti vojnu pomoć, oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu naškodiće Tadićevoj demokratskoj i proevropskoj politici. Namera Beograda da održi izbore na kosovskoj teritoriji u srpskim enklavama takodje će pojačati političke tenzije i držati Kosovo na naslovnim stranicama. Sve će to po svemu sudeći koristiti Nikoliću i radikalima.”

Radikalna stranka, kako navodi Bendžamin, mogla bi imati partnera u aktuelnom srpskom premijeru.

“Koštunica bi mogao da bude veoma važan u slučaju tesnog ishoda, koji bi postizborne pregovore izjednačio po važnosti sa samim rezultatom izbora".

Istraživanje javnog mnjenja koje je u periodu od 22. do 26. marta sproveo međunarodni republikanski institute pokazuje da će rezultat izbora biti neizvesan, kaže direktor u tom institutu Lindzi Lojd. On smatra da će radikali ostvariti dobar rezultat na izborima, ali naglašava da je skoro nemoguće da ijedna partija dobije većinu od 50 odsto i da je formiranje koalicione vlade gotovo sigurno.

“Koalicija Koštuničine demokratske stranke Srbije, Nove Srbije, radikalne stranke i socijalističke partije Srbije je najpopularnija opcija koju podržava 30 odsto. 26 odsto ne zna ili nema mišljenje, dok se 23 odsto opredelilo za Tadićevu koaliciju.”

Istraživanje je pokazalo i da polovina građana smatra da Srbija ide u pogrešnom smeru, a više od polovine da srpski premijer ne zaslužuje novi mandat. Od političara samo Nikolić i Tadić imaju pozitivni rejting, a 40 odsto ima pozitivno mišljenje o Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju. Kao najveći problem u zemlji se navodi Kosovo, uz ekonomosku situaciju, i građani najviše vjeruju da će Nikolićeva stranka reštiti ta pitanja. Više od trećine ispitanih smatra da Kosovo više nikada neće biti deo Srbije. Velika većina, 79 odsto podržava evropske integracije, ali i smatra da je zadržavanje Kosova važnije od Evropske unije.

Ivana Hauard iz Nacionalne zadužbine za demokratiju kaže da se situacija u Srbiji dramatično promenila i da su sve česći fizički i medijski napadi na aktiviste za zaštitu ljudskih prava i nezavisne medije, koji prolaze nekažnjeno. Takvo ponašanje vlade prema neistomišljenicima bilo je očekivano za vreme režima Slobodana Miloševića, ali je nerazumljivo i neprihvatljivo u zemlji u kojoj vladaju prodemokratske snage, ističe Hauardova.

“Drugi opasni fenomen, koji nije bio tolerisan ni za vreme Miloševića, jeste postojanje i proliferacija ekstremnih desničarskih grupa.Tim grupama je dozvoljeno ne samo da napadaju aktiviste, vec ih u tome podržava i deo vlade.”

Učesnici pretresa saglasni su da je uzimajući u obzir trenutnu situaciju najvažnije podržati snage koje se zalažu za demokratsku tranziciju Srbije, kojoj, kako naglašavaju, treba otvoriti vrata za integracije, ukoliko ih želi.