Tom Kejsi: Američke trupe u okviru NATO ostaju na Kosovu

Američke trupe u okviru NATO ostaće na Kosovu sve dok snage bezbednosti ne budu u stanju da preuzmu dužnosti, rekao je portparol Stejt departmenta Tom Kejsi.

"To znači da će NATO ostati dok god bude potrebno" rekao je Kejsi na konferenciji za štampu u Stejt departmentu, odgovarajući na pitanje "dokle će američke trupe ostati na Kosovu.

Na pitanje zašto je, ako su američke trupe samo deo NATO snaga u pokrajini, Vašington "ilegalno zauzeo više od 400 hektara zemljišta i izgradio Bondstil, najveću vojnu bazu u američkoj istoriji, koja može da primi deset hiljada vojnika", Kejsi je rekao da je svrha ove baze samo da podrži misiju NATO na Kosovu.

"To će biti svrha te baze sve dok ne bude demontirana i uklonjena kada snage SAD i NATO napuste pokrajinu", rekao je Kejsi.

On je rekao da se trenutno ne razgovara o povećanju snaga NATO na Kosovu, ali da treba prepustiti vrhovnom komandantu združenih snaga i drugim vojnim vlastima NATO da procene da li u svetlu nedavnih događaja treba predvideti promenu sastava ili obima snaga. Na pitanje da li i druge članice NATO imaju pravo da grade baze na Kosovu, Kejsi je podsetio da je "Kosovo nova nezavisna država, sa suverenom vladom" sa kojom će kako je kazao biti "uređeni odnosi sa NATO".