Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra situaciju o budućem statusu Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je u Njujorku, uoči sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, ponovio da u tom telu UN "ne postoji većina" koja bi podržala nezavisno Kosovo i istakao da će Beograd nastaviti da se zalaže za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova. Tadić se po dolasku u Njujork odvojeno sastao sa ruskim i americkim ambasadorima pri UN, Čurkinom i Kalilzadom.

Nakon sastanka sa ruskim i američkim predstavnicima u UN, on je pozdravio konstruktivan stav Moskve u procesu rešavanja pitanja Kosova. Tadić je dodao da se stavovi Beograda i Vašingtona u vezi sa Kosovom i dalje razlikuju.

Predsednik Srbije će se danas obratiti ambasadorima članica Saveta bezbednosti UN na sednici na kojoj će biti razmotren izveštaj UNMIK-a o situaciji na Kosovu u poslednja tri meseca.

Sednici Saveta bezbednosti prisustvovaće i novi kosovski premijer Hašim Tači. On će pred Savetom bezbednosti govoriti u delu sednice koji će biti zatvoren za javnost, u skladu sa članom 39 poslovnika Saveta, koji omogućava obraćanje osobe koje mogu da pruže korisne informacije za tekuću debatu.

U izveštaju o situaciji na Kosovu, generalni sekretar UN Ban Ki Mun inače je ocenio da je "malo verovatno" održati status kvo i da zato "glavni prioritet za Savet bezbednosti i medjunarodnu zajednicu treba da bude nastavak procesa odredjivanja budućeg statusa Kosova". Ban Ki Mun je naveo da je "primio k znanju spremnost Evropske unije da ima veću ulogu na Kosovu kao što je to izraženo u zaključcima sa Evropskog saveta od 14. decembra".