Lekari preporučuje trudnicama da jedu najmanje tri obroka ribe sedmično

Grupa nutricionista i lekara preporučuje trudnicama i dojiljama da jedu najmanje tri obroka ribe i druge morske hrane sedmično. Preporuke nisu u skladu sa onim što savetuje američki Sekretarijat za hranu i lekove zato što neke morske ribe sadrže visok nivo žive. Ova najnovija studija još jednom je pokrenula pitanje da li dobrobiti morske hrane u razvoju mozga prevazilaze zabrinutosti zbog trovanja živom.

Riba je odavo poznata kao hrana za mozak. Medjutim, u Sjedinjenim Državama sada se vodi debata o tome koliko je ona dobra za vas. Morska hrana je glavni izvor Omega 3 kiselina, za koje stručnjaci kažu da su najvažnije za optimalan razvoj mozga kod fetusa. Medjutim riba iz okeana, koja sadrži naveće količine Omega 3 kiselina, može da bude kontaminirana živom.

Pre tri godine, američka vlada upozorila je trudnice i porodilje da smanje količinu morske hrane koju jedu. Od tada, više od polovine trudnica i porodilja pridržavalo se vladinih saveta. Sada, grupa američkih naučnika savetuje te žene da ignorišu federalne preporuke i da jedu najmanje 3 obroka ribe i morske hrane sedmično – 340 grama – kako bi svojim bebama pružile najbolje šanse za razvoj mozga. Nacionalni institut za ribarstvo finansirao je istraživanje te grupe, ali istraživači kažu da ne mogu da ignorišu rezultate. Doktor Džejms Mekgregor, akušer je jedan od istraživača.

«Mislim da prevaga dokaza sada nagoveštava da ukoliko ne jedete okeansku ribu tokom trudnoće to izgleda kao nedostatak».

Njegov kolega, doktor Robert Njuman.

»Saznali smo da je to najvažnije, to je najvažniji sastojak za razvoj mozga kod fetusa i za neurološki razvoj mozga kod dece».

I doktor Ešli Rouman:

«Ubedjen sam da dobrobit konzumiranja ribe u trudnoći prevazilazi bilo koji potencijalni rizik. U stvari, ja sam izabrala da jedem dva do tri obroka ribe nedeljno tokom sopstvene trudnoće».

Ranije ove godine, još jedan tim medicinskih istraživača analizirao je opsežne podatke o razvoju dece. Oni su zaključuli da su deca, čije su se majke povinovale savetima koje je preporučila američka vlada, imala lošije rezultate na testu inteligencije, lošije ocene u školi i više problema u ponašanju, od dece čije su majke jele 340 grama ili više morske hrane u trudnoći.