Ruska Duma suspendovala Sporazumu o konvencionalnom naoružanju

Donji dom ruskog parlamenta, tajnim glasanjem suspendovao je učešće zemlje u Sporazumu o konvencionalnom naoružanju u Evropi, koji se smatra glavnim elementom evropske bezbednosti.

Ruska Duma je sa 418 glasova za i nijednim protiv glasala za suspenziju učešća u Sporazumu o konvencionalnom naoružanju u Evropi. Ta odluka potvrdila je plan o suspenziji koji je u julu obelodanio predsednik Vladimir Putin, kao odgovor na nameru Sjedinjenih Država da izgrade odbrambeni raketni sistem u Centralnoj Evropi. Vašington je saopštio da je taj sistem planiran kao odbrana od Irana, ali Moskva to vidi kao pretnju sopstvenoj bezbednosti. Sporazum o konvencionalnom naoružanju su 1990. godine potpisali NATO savez i Sovjetski Savez, ograničavajući time broj konvencionalnih oruđa, kao što su tenkovi i borbeni avioni. Medjutim, raspad Sovjetskog Saveza promenio je evropsku vojnu ravnotežu i Rusija sada želi da prilagodi taj ugovor u skladu sa njenim trenutnim bezbednosnim potrebama. Međutim, zemlje članice NATO-a kažu da Rusija prethodno mora da ispuni svoje obaveze prema istanbulskom samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, održanom 1999., o povlačenju svojih vojnih snaga iz bivših sovjetskih republika Moldavije i Gruzije. Rusija tvrdi da njene trupe u tim zemljama služe kao čuvari mira. U obraćanju poslanicima, zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Kisliak naznačio je baltičke zemlje kao još jedan razlog za zabrinutost Rusije.

Ulaskom baltičkih zemalja u NATO, na našim granicama pojavio se problem sive zone, jer te zemlje nisu pokrivene ni jednim sporazumom o kontroli naoružanja, rekao je Kisliak.

Ruski zvaničnici kažu da bi najnovija odluka Dume mogla da bude promenjena ukoliko zemlje članice NATO-a ratifikuju revidiranu verziju Sporazuma o konvencionalnom naoružanju. Neke zapadne zemlje zabrinute su da bi povlačenje Rusije iz tog sporazuma moglo da izazove zategnutost i podstakne novu trku u naoružanju. Medjutim, vojni analitičar iz Moskve, Pavel Felgenhauer, kaže da je takva trka malo verovatna zato što, prema njegovom mišljenju, Ruska vojna industrija nije u stanju da proizvodi veće količine oružja. Felgenhauera zabrinjava da bi suspenzija Sporazuma mogla da vodi ka većoj tajnosti u Evropi.

Felgenhauer kaže da inspekcije, pravovremena upozorenja, saopštenja i sve ostalo što podrazumeva transparentnost od Atlantskog okeana do Urala, više neće postojati.

Odluku Dume da suspenduje Sporazum o konvencionalnom naoružanju mora da potvrdi Gornji dom parlamenta i da je potpiše predsednik Putin. Očekuje da će to biti učinjeno. Suspenzija bi trebalo da stupi na snagu 12. decembra, ali predsedniku Putinu je dato ovlašćenje da promeni odluku.