SAD: Neočekivano visoke temperature za ovo doba godine

Neobično toplo vreme za ovo doba godine učinilo je da se ljudi u pojedinim delovima SAD osećaju kao u sred leta. U nekim mestima, to je dočekano sa oduševljenjem, ali u nekim drugim, neočekivana vrućina imala je tokom vikenda fatalne posledice.

Dan pošto je žega zaustavila Čikaški maraton u pola trke, najmanje deset učesnika i dalje je u ozbiljnom ili kritičnom stanju.

«Imao sam grčeve u stomaku, povraćao par puta. Niko nije očekivao ovakvu vrućinu», kaže Tomi Delko, jedan od preko 300 učesnika koji su zbog zdravstvenih problema u vezi sa visokom teperaturom tražili lekarsku pomoć.

Trideset-petogodišnji Čed Šajber, policajac iz Midlenda u državi Mičigen umro je tokom svoje prve maratonske trke.

Džordž Kijampas, šef lekarskog osoblja Čikaškog maratona kaže da su organizatori očekivali probleme usled vrućine, ali da su istog trenutka kada su shvatili da je ugrožena bezbednost učesnika odlučili da prekinu trku.

Vrućina i vlaga pokazali su se smtonosnim i u prestonici Vašingtonu, gde se učesnik trke na 16 kilometara srušio i umro. U vreme kada bi jesen uveliko trebalo da je počela, letnje temperature kao da odbijaju da se povuku. U više od trećine SAD temperature su osam do 14 stepeni celzijusa iznad prosečnih za ovo doba godine, a uzrok je veliki sistem sa visokim atmosferskim pritiskom duž istočne obale.

«Imate važdužnu masu koja tone i zagreva se i ne dozvoljava padavine», objašnjava Brus Salivan iz Nacionalne meteorološke službe.

To će se međutim vrlo brzo promeniti, jer meteorolozi tvrde da nailazi novi vremenski sistem i neki delovi zemlje koji su se «kuvali», kasnije ove nedelje suočiće se sa temperaturama hladnijim od normalnih za ovo doba godine.