SAD: Venecuela i Burma ne čine dovoljno da spriječe ilegalni promet droga

Službeni Vašington optužuje Burmu i Venecuelu da u protekloj godini nisu učinile dovoljno na spriječavanju ilegalnog prometa droge i da nisu u tome dovoljno sarađivale sa Sjedinjenim Državama. U izvještaju su i Venecuela i Burma na listi 20 glavnih proizvođača ili država kroz koje se odvija ilegalni tranzit. Dejvid Golast izvještava iz Stejt Dipartmenta.

Američki zvaničnici kažu da ime države na listi 20 najvećih proizvođača ili traqnzitnih država ne znači da vlasti tih zemalja ne pokušavaju da se izbore sa problemom. U izvještaju se kaže da samo Burma i Venecuela nisu demonstrirale privrženost međunarodnim sporazumima o borbi protiv ilegalnog prometa narkoticima ili nisu sarađivale sa Vašingtonom u skladu sa ovdašnjim propisima.

Izvještaj koji je pripremio Stejt Dipartment, a koji je u ponedjeljak objavila Bijela kuća obaveza je administracije prema Kongresu. Države koje ne čine dovoljno u obračunu sa trgovcima drogama suočavaju se sa smanjenjem američke pomoći, mada predsjednik ima pravo da – ako odluči da je to u nacionalnom interesu – neke kazne revidira.

Pomenuta lista dvadeset država nije se promijenila već dvije godine. na njoj su najveći veliki proizvođači opijuma i kokaina i dalje Avganistan i Kolumbija. Na brifingu za novinare, zamjenik pomoćnika državbnog sekretara za borbu protiv trgovine narkoticima Kristi Mekembel /Christy McCampbell/ pohvalila je, međutim, napore i avganistanskih i kolumbijskih vlasti.

Međutim, ona kaže da je venecuelanski lider, Ugo Čavez, iz ko zna kojih razloga, odbio obnavljanje sporazuma o saradnju sa SAD u sprečavanju ilegalnog prometa narkotika, dopuštajući istovremeno da ta promet narkoticima u njegovoj zemlji procvjeta.

"I dalje sarađujemo sa tamošnjom policijom i sprovodimo mjere istrjebljenja (sirovina za proizvoidnju droge). Jedna od naših najvećih briga je moguća korupcija od ilegalnog prometa narkoticima. Venecuela je tranzitna zemlja i postaje pravi hab za transport, uglavnom u Evropu. Ne dolazi sva droga u SAD, ali mi u svakom slučaju moramo da se dogovorimo."

U izvještaju Bijele kuće navodi se da je i pored izraza dobrih namjera, količina droge koju su zaplijenile venecuelanske vlasti ograničena. Postoje propusti u inspekcijama uvoza i izvoza, posebno u lukama i na granici sa Kolumbijom.

U izvještaju se navodi da značaj tranzita kroz Venecuelu raste, zahvaljujući korumpiranosti zvaničnika i slabostima pravosudnog sistrema. Međutim, predsjednik Buš je odlučio da ne dopusti smanjenje pomoći u namjeri da SAD nastave podršku "u nevolje zapalim demokratskim institucijama u Venecueli".

Izvještaj Burmu tretira kao najveći izvor metamfetaminskih pilulau Azia, uz napomenu da napori vlasti u borbi protiv proizvođača i transportera sintetičke droge nije konzistentna.

Iako su napori burmanskih vlasti označeno uglavnom negativno, naznačeno je da je proizvodnja opijuma u toj državi opala za više od 80 odsto, dijelom zahvaljujući i naporima vlade.