Grčka: Izborna kampanja okončana mitinzima dve najveće stranke

U Grčkoj će sutra biti održani vanredni parlamentarni izbori koji protiču u znaku nezapamćenih požara širom zemlje u kojima je poginulo 65 ljudi. Više od 9,8 miliona građana s pravom glasa moraće po zakonu da izađu na biračka mesta, a za oko 500 hiljada to će biti i prvo učestvovanje na izborima.

Jednomesečna kampanja okončana je mitinzima dve najveće stranke - vladajućih konzervativaca premijera Kostasa Karamanlisa, koji je na vlast došao 2004. kao najmlađi grčki premijer, i socijalista na čijem je čelu bivši šef diplomatije Jorgos Papandreu. Po tradiciji, konzervativna Nova demokratija održala je poslednji miting u Atini, dok su se socijalisti poslednji put obratili biračima skupom u Patrasu.

Karamanlis je zakazao izbore šest meseci pre isteka roka siguran u pobedu zbog dobrih ekonomskih rezultata vlade. Međutim, način na koji se suočio sa katastrofalnim požarima prošlog meseca u kojima je 65 osoba izgubilo zzivot, razbesnio je glasače koji se prema procenam okreću manjim strankama, čime se povećavaju mogućnosti da će biti potrebna koalicija za formiranje vlade.