Najmanje 200 novinara i medijskih radnika poginulo u Iraku od marta 2003. godine

Najmanje 200 novinara i medijskih radnika poginulo je u Iraku od marta 2003. godine, kada je počela američka invazija na tu zemlju. To je saopštila organizacija za odbranu slobode medija Reporteri bez granica, navodeći da je najmanje 49 novinara i medijskih radnika izgubilo život od početka ove godine. Među 200 stradalih, 73 odsto je bilo direktna meta napadača, a 84 medijska radnika su oteta u Iraku, dok je samo polovina oslobođena. Agencije prenose da su otmičari ubili najmanje 27 otetih medijskih radnika, a 14 je i dalje zatočeno.

Poginula dva američka vojnika

Dva američka vojnika ubijena su u Iraku u odvojenim napadima, saopštila je danas vojska Sjedinjenih Američkih Država. Vojnici su stradali u zapadnoj provinciji Anbar. Broj Amerikanaca koji su izgubili život u Iraku u avgustu dostigao je 79. Ove godine, najmanje američkih žrtava u Iraku zabeleženo je u julu - 78.

Džouns: Rasformirati iračku policiju

Nezavisna komisija, koju je formirao američki Kongres, predložiće ozbiljne reforme iračke policije, kako bi se te snage očistile od korumpiranih oficira i pripadnika šiitskih ektremista, za koje se sumnja da su učestvovali u raznoraznim zločinima. Izveštaj komisije, koju je predvodio nekadašnji komandant američkih snaga u Evropi, general Džejms Džouns, biće predstavljen Kongresu naredne sedmice. Najtežu ocenu izveštaja predstavlja predlog da se postojeća iračka policija, zbog učešća u svakojakim incidentima, jednostavno raspusti, te da se od 26.000 policajaca izaberu "čisti" i formiraju manje, ali efikasnije jedinice.

Bezbednosni stručnjaci u SAD, međutim, upozoravaju da bi raspuštanje iračke policije bio izuzetno riskantan potez. Amerikance, s druge strane, zabrinjava i činjenica da su osobe u policijskim uniformama u nekoliko navrata otvarale vatru na vojnike iz SAD, te da je najmanje jednom prilikom bomba eksplodirala na mestu koje su kontrolisali policijske snage. Takvi događaji doveli su do otpuštanja komandanata devet brigada i 17 bataljona iračke policije.