Dejvid Velč priprema posetu državnog sekretara Kondolize Rajs Libiji

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Bliski istok, Dejvid Velč diskutovaće o specifičnostima posete Kondolize Rajs Libiji kad iduće nedelje bude u Tripoliju. Američko-libijski odnosi su se znatno pogoršali kad je Muamer El Gadafi došao na vlast 1969. godine, da bi bili prekinuti 1980. godine u vreme kada je Gadafijeva vlada optuživana da podržava teroriste.

Poboljšanje odnosa počelo je 2003. godine kad je Libija, nakon tajnih razgovora sa Sjedinjenim Državama i Britanijom, najavila da odustaje od programa za proizvodnju oružja za masovno uništenje.

Libija je takodje preuzela odgovornost za smrt 300 ljudi u terorističkom napadu 1988. godine, u kome je američki putnički avion kompanije PAN AM srušen nad Škotskom. Tripoli se saglasio da plati blizu tri milijarde dolara porodicama žrtava. Bilateralni odnosi Vašingtona i Tripolija su u potpunosti normalizovani pre više od godinu.

Jedan visoki američki diplomata je istakao da je prošlomesečno oslobašanje bugarskih medicinskih sestara i jednog palestinskog lekara, promenilo atmosferu medjunarodnih kontakata sa Tripolijem i uticalo na odluku Kondolize Rajs. Predstavnik Stejt Departmenta Šon MekKormak ističe:

”Ona bi htela da podvuče činjenicu da je se odnos sa Libijom veoma izmenio od kada je počela da radi za Bušovu administraciju na položaju Savetnika za nacionalnu bezbednost. Za to je delimično zaslužan i težak rad administracije predsednika Klintona i težak rad administracije predsednika Buša. To je prirodna evolucija odnosa dve zemlje i ona ima interes da u povoljnijim uslovima unapredi te veze.“

Pomoćnik američkog državnog sekretara će u Tripoliju diskutovati o tajmingu i uslovima pod kojima će rajsova doći i to pre kraja godine, možda u oktobru. Nakon Libije Velč će otputovati u Oman gde će sa liderima te umerene arapske države razgovarati o pitanjima od regionalnopg interesa i nastojanjima za oživljavanje izraelsko-palestinskih mirovnih razgovora, koje iniciraju Sjedinjene Države.