U južnom Libanu poginulo pet pripadnika mirovne misije UN

U eksploziji bombe u južnom Libanu, poginulo je – prema navodima libanskih zvaničnika, najmanje pet pripadnika mirovne misije UN. Španski ministar odbrane Hoze Antonio Alonso rekao je da su poginula dvojica njegovih sunarodnika i tri vojnika iz Kolumbije. Rekao je da je najverovatnije eksplodirala bomba postavljena u automobil, aktivirana daljinskim upravljačem. Libanski predsjednik Emil lahud osudio je napad kao pokušaj destabilizacije države, a i radikalna šiitska organizacija Hezbolah, osudila je napad.

Deset ljudi je ubijeno u okršajima libanske vojske i ekstremista inspirasanih Al Kaidom u luci Tripoli, na severu Libana. Poginulo je sedam ekstremista i policijac, njegova kćerka i njihov rođak koji su živjeli u zgradi u kojoj su se ekstremisti krili. Okršaji su počeli sinoć i nastavljeni jutros u kvartu Abu Samra.

To je nova eskalacija sukoba libanske armije i grupe Fatah al islam koja je trajala više od mesec dana u opkoljenom palestinskom izbegličkom logoru Nar al Bared. Vojnici su opkolili zgradu, nakon okršaja u kvartu Abu Samra, gde su se ekstremisti zabarikadirali i sukobi su nastavljeni, saopštili su bezbednosni izvori. Prethodno su u subotu četiri vojnika ubijena u okršaju s islamskim ekstremstima u Nar al Baredu. Trojica su poginula u eksploziji bombe, a četvrtog je pogodio metak iz snajpera. Armija je odgovorila granatiranjem pozicija ekstremista.

U sukobu koji je počeo 20. maja poginulo je više od 170 ljudi. Libanska armija plaća visoku cenu u nastojanju da se obračuna s grupom za koju vlada u Bejrutu tvrdi da je povezana sa sirijskim obavešajcima. Računajući i jučerašnje žrtve poginulo je 80 vojnika. U logoru je, osim ekstremista, život izgubilo najmanje 20 civila. To je najkrvavije unutrašnje nasilje od završrtka građanskog rata, 1990. godine.