Rajs: Planiramo da ukinemo finansijske restrikcije palestinskoj vladi

Bušova administracija je ukinula ekonomski i politički embargo novoformiranoj vladi palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Državni sekretar Kondliza Rajs je izjavila da je u telefonskom razgovoru palestinskom premijeru Salamu Fajadu prenela podršku

“Čestitala sam mu na novoj funkciji i rekla da će SAD obnoviti punu pomoć palestinskoj vladi i sa njom normalizovati kontakte.”

Članovi nove palestinske vlade su juče položili zakletvu. Ismail Hanije, pripadnik Hamasa, smenjen je sa položaja premijera pošto je Hamas prošle nedelje zauzeo Gazu u borbama sa pripadnicima Abasove frakcije Fatah koja kontroliše Zapadnu obalu. U razgovoru sa novinarima u Vašingtonu sekretarka Rajs je juče izjavila da će SAD u znak podrške novoj vladi takodje ukinuti restrikcije na privatne ekonomske veze sa palestinskom vladom.

“Planiramo da ukinemo finansijske restrikcije palestinskoj vladi koja je prihvatila već postignute sporazume sa Izraelom i odbacila nasilje. Time će se omogućiti američkom narodu i američkim finansijskim institucijama da obnove normalne ekonomske i trgovirnske veze sa palestinskom vladom.”

Rajsova je dodala da će Bušova administracija u saradnji sa Kongresom obnoviti i pomoć u vrednosti od 86 miliona dolara koja je već obećana palestinskim vlastima pod voćstvom predednika Abasa. Američka vlada će takodje doprineti dodatnih 40 miliona dolara Ujedinjenim nacijama na ime pomoći Palestincima, posebno onima koji žive u pojasu Gaze. Američki državni sekretarijat smatra Hamas terorističkom organizacijom. U medjuvremenu, Bela kuća je saopštila da je predsednik Buš u telefonskom pozivu pružio uveravanja o američkoj podršci predsedniku Abasu. I Evropska unija je objavila planove o obnovi derektne pomoći novoj palestinskoj vladi dok je izraelski premijer Ehud Olmert pružio nagoveštaje da je njegova zemlja spremna da saradjuje sa novom palestinskom vladom na postizanju mira.