Kalifornija: Energična kampanja promocije alternativnih izvora energije

U četvrtoj godini svog mandata guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger, postao je pasionirani ekološki aktivista. Kalifornija ima sedmu najveću ekonomiju na svetu i mogla bi da postane globalni lider u smanjenju emisije ugljen-dioksida.

“Svi bi trebalo da uložimo napor da ne zagadjujemo planetu Zemlju”, kaže Arnold Švarceneger.

Naučnici smatraju da su emisije gasova staklene bašte ključni faktor odgovoran za globalno zagrevanje. Švarceneger se obavezao da će Kalifornija smanjiti emisije tih gasova za 25 odsto do 2020. godine. Taj cilj je još ambiciozniji od cilja koji je postavila Evropska unija.

“Kalifornija je preuzela vodjstvo u želji da celu zemlju navede na akciju. Kako Kalifornija bude išla, ići će i ostatak Amerike. Predložio sam da Kalifornija bude prva u svetu koja će uvesti standard za smanjenje emisije ugljen-dioksida, što bi moglo da nas odvikne od fosilnih goriva”, ističe Arnold Švarceneger.

Predsednik Buš tvrdi da bi smanjenje emisija staklene bašte u celoj zemlji moglo da pogodi američku ekonomiju. Medjutim, neki poslovni lideri u Kaliforniji smatraju da se zarada može postiči i na čistoj energiji. Arpad Horvat je profesor inženjerstva na univerzitetu Kalifornije u Berkliju:

“Na području San Franciska investitori ulažu stotine milijardi dolara u zelene tehnologije. Mislim da su oni u pravu. To je put budućnosti.”

Ali, da li će to biti solarna energija, energija vetra ili neki drugi vid energije koji će zameniti ugalj i naftu u proizvodnji električne energije. U južnoj Kaliforniji, kompanija “San Diego Gas & Electric” opredelila se za solarnu energiju.

“To je zaista izvanredno. Mi gradimo veliki solarno-termalni kompleks. Kada bude završen biće najveći na svetu”, kaže predstavnik firme Džim Ejveri.

Jedan investitor nazvao je alternativnu energiju najvećom mogućnošću 21. veka. Stiven Levi iz Centra za proučavanje ekonomije Kalifornije kaže da investitori ulažu velike sume novca u različite tehnologije u nadi da će doći do prodora:

“Neki će biti srećne ruke, a neki neće. To je slično onome što se desilo sa Jahu-om i Gugl-om. Sigurno je bilo deset kompanija koje su pokušale slične stvari, ali nisu uspele.”

Profesor inženjerstva Horvat smatra da energija vetra ima svetlu budućnost.

“Dok cene fosilnih goriva rastu vetar se javlja kao efektivna tehnologija za proizvodnju struje. Naravno, vetar ne može da pokreće avione i automobile.”

Mnogi stanovnici Kalifornije takodje daju doprinos u borbi protiv klimatskih promena. U Kaliforniji ima više hibridnih automobila nego bilo gde drugde u Americi. Ekološki aktivista iz San Franciska, Erik Volgemut, smatra da potrošači i biznisi čine više od vlade.

“Inovacije će u stvari doneti privatni sektor. Ukoliko ne postoji potražnja na tržištu neće biti ni inovacija.”

Dok neki smatraju da SAD zaostaju u borbi protiv globalnog zagrevanja ono što se dešava u Kaliforniji ukazuje da su promene ipak na pomolu.