Finiks i San Antonio u polufinalu Zapadne konferencije

Posle sinoćnjih utakmica NBA plej-ofa, poznat je prvi polufinalni par u Zapadnoj konferenciji. Prema očekivanjima, i Finiks i San Antonio uspeli su da preskoče prve prepreke, u vidu Los Anđeles Lejkersa, odnosno Denvera, i posle pet utakmica u seriji izbore se za dugo očekivani međusobni duel, koji je repriza finala konferencije od pre dve godine.

Finiks – L. A. Lejkers 119:110 (4-1)

Sansi nijednog trenutka nisu dozvolili Lejkersima da povedu, ali su gosti iz Los Anđelesa bili uporni i stalno se vraćali u igru, iako su u drugoj četvrtini gubili sa 15, a polovinom poslednjeg perioda i sa 16 razlike. Međutim, Lamar Odom je sigurno odigrao najbolju partiju u seriji, ubacio 33 poena, uz 10 skokova, a Kobi Braajnt je bio na svom nivou sa 34 poena, što je bilo dovoljno za goste da namuče Finiks. Na kraju je presudila brzina domaćih i uspešno izvođenje slobodnih bacanja. Amari Stodemajer je završio sa 27 poena i 16 skokova, Šon Merion ubacio 26 koševa, uz 10 uhvaćenih lopti, a Stiv Neš zabeležio 17 poena i 10 asistencija.

San Antonio – Denver 93:78 (4-1)

U San Antoniju, svoje veče je imao veteran Majkl Finli, koji je sa 26 poena postavio lični rekord sezone, a uzgred srušio i klupski plej-of rekord sa osam trojki postignutih iz devet pokušaja. Rekord NBA plej-ofa sa devet trojki na jednoj utakmici drže trojica košarkaša: Rej Alen, Vins Karter i Reks Čepmen. Tim Dankan je utakmicu završio sa 23 poena i 12 skokova, a Toni Parker sa 16 poena i 10 asistencija i Sparsi su osmu godinu zaredom prošli prvo kolo plej-ofa. S druge strane, Nagitsi nisu dobili plej-of seriju još od 1994. kada su eliminisali Sijetl i ušli u istoriju kao prvi osmi nosilac koji je izbacio prvog. Karmelo Entoni i Alen Ajverson sinoć su ubacili po 21 poen.

Prva utakmica serije Finiks – San Antonio igra se u nedeljeu uveče u "US Ervejz Centru" u Arizoni, a večeras će priliku da im se pridruže u polufinalu Zapada imati Hjuston i Golden Stejt, koji u svojim serijama vode sa 3-2. Rokitsi gostuju u Solt Lejk Sitiju, dok su Voriorsi domaćin najboljem timu iz ligaškog dela sezone – Dalasu.