Istraživaču ljudskih prava u Crnoj Gori Aleksandru Zekoviću život ugrožen

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije i istraživač ljudskih prava Aleksandar Zeković obratio se vrhu crnogorske policije i saopštio da mu je život ugrožen. On je od Uprave policije zatražio i dobio fizičku zaštitu

Nakon što je Upravu policije i Agenciju za nacionalnu bezbjednost obavijestio da mu je život ugrožen, Zekoviću je telefonom zaprijećeno da će biti javno iskompromitovan i da će biti objavljeni podaci o njegovom privatnom životu, ukoliko ne bude prestao sa svojim javnim istupima. U pismu upućenom direktoru policije, on je zatražio obavještenje da li se protiv njega preduzimaju neke operativne radnje. Zeković je, uz snimak razgovora u kome mu anonimna osoba prijeti, javnosti prezentovao informacije da ga nepoznate osobe, za koje on pretpostavlja da su službenici policije, prate, fotografišu i snimaju.

I dok iz Uprave policije negiraju da preduzimaju bilo kakve službene radnje prema Zekoviću, a iz ANB najavljuju saopštenje o tom slučaju, javnost je burno reagovala, posebno zbog činjenice da se sve desilo nakon što je Zeković nedavno na Televiziji Crne Gore govorio o deportaciji bosanskih izbjeglica 1992. godine. Članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija, čiji je predstavnik ministar crnogorske policije, očekuje efikasnu reakciju nadležnih državnih organa i navodi da će adekvatna reakcija u ovom slučaju pokazati snagu države da obezbijedi i afirmiše međunarodno prihvaćene standarde.

Crnogorski helsinški komitet za ljudska prava ocijenio je da je potrebna brza, efektivna i nezavisna istraga u cilju rasvjetljavanja slučaja prijetnji upućenih Zekoviću. Sa sličnim saopštenjem oglasili su se i Centar za monitoring i Centar za građansko obrazovanje, dok iz Centra za razvoj nevladinih organizacija tvrde da su prijetnje upućene istraživaču kršenja ljudskih prava Aleksandru Zekoviću napor da se obeshrabre aktivni građani, ukine sloboda izražavanja i obesmisli kritički angažman civilnog društva. Zeković je juče najavio da će preispitati dalje bavljenje istraživanjem ljudskih prava u Crnoj Gori i procesom suočavanja sa prošlošću.