Napadač na Virdžinija Tek univerzitetu identifikovan kao Čo Seung Hui

Studenti, profesori, članovi lokalne zajednice i politički lideri, medju kojima i predsednik Buš, okupili su se danas na kampusu univerziteta Virdžinija Tek, u Bleksburgu, u Virdžiniji, na komemoraciji na kojoj su odali poštu žrtvama jučerašnjeg masakra.

Predsednik Buš je izjavio da je današnji dan – dan tuge u celoj zemlji. On je pozvao studente i profesore da pronadju izvore snage u svojoj zajednici, svojim porodicama i svojoj veri. Guverner Virdžnije, Tim Kejn, odao je priznanje studentima na duhu zajedištva koje su pokazali u teškoj tragediji.

Policija na univerzitetu Virdžinija Tek saopštila je da je napadač koji je ubio najmanje 33 osobe u jučerašnjoj pucnjavi student četvrte godine južnokorejskog porekla, Čo Sung-Hui, koji je imao dozvolu stalnog boravka u Sjedinjenim Državama. Policija države Virdžinije takodje je saopštila da je jedan od pištolja iz kojih je pucano u jednoj od učionica univeriziteta takodje upotrebljen u odvojenom napadu, dva sata ranije, u jednoj od spavaonica univerziteta, u kojem je ubijeno dvoje ljudi.

33 žrtve maskara na Univerzitetu Virdžinija Tek su poreklom iz mnogih krajeva SAD, ali i nekoliko drugih zemalja sveta. Detalji o identitetima nekoliko žrtava polako izlaze na površinu u medijskim izveštajima, iako vlasti tvrde da bi moglo da prođe još nekoliko dana pre nego što sva imena žrtava budu objavljena.

Jedna od poznatijih žrtava je Liviu Libresku, profesor matematike i mašinstva na Virdžinija Teku. Libresku je izraelski državljanin, rođen u Rumuniji, koji je preživeo Holokaust. Bio je međunarodno priznat zbog svog istraživanja u oblasti aeronautičkog inženjeringa. Nekoliko njegovih studenata poslalo je poruke elektronskom poštom njegovoj supruzi Marleni, i u njoj opisalo kako im je spasao život blokirajući vrata učionice ne bi li zadržao naoružanog napadača izvan nje. Libresku je svojim telom blokirao vrata i rekao studentima da iskoče kroz prozor. Njega su meci pogodili i usmrtili, ali su njegovi studenti uspeli da se spasu.

Mediji javljaju da je jedna od žrtava bio i 51-godišnji profesor iz Indije, G. V. Loganatan, koji je predavao građevinu na Univerzitetu. Među stradalima je i 22-godišnji afro-američki student Rajan Klark iz Džordžije, države na američkom jugu. Prema izveštajima Klark je imao tri diplome, iz biologije, psihologije i engelskog jezika, uz maksimalan prosek ocena. Policija je saopštila da neće objaviti identitete ostalih žrtava dok se ne potvrdi da su to zaista te osobe i njihove podrodice budu obaveštene.

Južna Koreja je izrazila saučešće porodicama žrtava nakon što je objavljeno da je ubica bio južnokorejski državljanin. Američki zvaničnici su saopštili da je dvadesettrogodišnji Čo Seung Hui -- koji je idenitifikovan kao počnilac masovnog ubistva na univerzitetu Viržinija Tek -- živeo u SAD od ranog detinjstva i posedovao ”zelenu kartu“ odnosno dozvolu stalnog boravka. Južnokorejska novinska agencija Jonhap javlja da je južnokorejski predsednik Roh Mun Hiun uputio izraze saučešća porodicama ubijenih i izrazio nadu u brzi oporavak ranjenih. Jedan zvaničnik južnokorejskog ministarstva inostranih poslova izjavio je da se nada da tragični incident neće izazvati rasne predrasude prema državljanima njegove zemlje koji žive u SAD. Asošijeted pres javlja o žalosti u Indiji i Izraelu čiji su državljani -- dvojica profesora -- takodje nastradali. Iz Londona pristiže vest da je britanski premijer takodje uputio poruku saučešća, a papa Benedikt je rekao da se moli za žrtve i njihove porodice.

Prvi masakr na kampusu nekog američkog univerziteta dogodio se 1966. godine, na Univerzitetu države Teksas, kada je jedan snajperista ubio trinaestoro ljudi. 1998. dva učenika gimnazije Kolumbajn, u gradiću Litlton, u Koloradu, ubila su 12 učenika i jednog nastavnika. Oktobra 2006., usamljeni napadač ubio je šest devojčica u učinonici seoske škole verske sekte Amiša, u okrugu Lankaster, u Pensilvaniji. Predsednik univerziteta Virdžinija tek, Čarls Steger, rekao je da će sutra na univerzitetu biti održana kmemoracija za žrtve tragedije u Bleksburgu.