Konoko Filips prva naftna kompanija u SAD u akciji protiv globalnog zagrevanja

Peta po veličini naftna kompanija u svetu, Konoko Filips (ConocoPhillips) preduzela je korake u suočavanju sa globalnim zagrevanjem, kao prva američka kompanija koja se latila tog problema. KonokoFilips je saopštio da se pridružuje Partnerstvu za akciju protiv klimatskih probema, koaliciji koroporacija koje pokušavaju da se uhvate u koštac sa efektom staklenika.

Ista kompanije se takodje založila za usvajanje obavezujuće gornje granice emisije gasova koji, kako tvrde naučnici, izazivaju globalno zagrevanje. Izvršni direktor kompanije, Džejms Malva, nedavno je na univerzitetu Rajs u Hjustonu izneo razloge za tu odluku.

"To činimo jer verujemo da možemo da doprinesemo reševenju problema. Moramo da shvatimo da dolazi do klimatskih promena i da na tu stvarnost odgovorimo adekvatnim koracima i investicionim programima."

KonokoFilips spada medju pet najvećih medjunarodnih kompanija koje aktivisti za očuvanje prirodne sredine smatraju najvećim zagadjivačima.

Najveća naftna kompanija Ekson-Mobajle (Exxon-Mobile), sa sedištem u Dalasu, i dalje je isključivo koncentrisana na proizvodnju nafte i finansirala je istraživanja kojima se osporava tvrdnja da je čovek odgovoran za globalno zagrevanje. Medjutim, druge velike korporacije kao što su kalifornijski Ševron (Chevron), londonski BP i danski Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell) već su pokrenule porgrame za razvoj alternativnih goriva, uključujući etanol i biodizel.

KonokoFilips je udvostručio sredstva za istraživanje alternativnih goriva na 150 miliona dolara i isto toliko investirao u istraživanje metoda za neutralisanje emisije ugljen dioksida. Kompanija će takodje uložiti 22 miliona dolara u projekat državnog univerziteta Ajove za razvoj biogoriva tokom narednih osam godina., kaže Malva:

"Jasno je da je benzin superiorno gorivo, efikasno i lako dostupno. Potrebno je da razvijemo izvore alternative energije koji će, uprkos velikom progresu, ipak biti ograničeni narednih 10, 20 pa i 30 godina. Ali, razvoj tih alternativnih, obnovljivih izvore energije je obavezan."

On ukazuje i da potrošači u SAD moraju da ograniče neumereno korišćenje energije i navodi podatke da populacija SAD predstavlja oko 4% svetske populacije, a troši 25% svetskih resursa nafte.

Grupe za zaštitu prirodne sredine pozdravljaju najavljene korake KonokoFilipsa ali naglašavaju da su oni vrlo skromni i da zaostaju za merama koje već preduzimaju kompanije BP i Šel.