66 osoba poginulo a 30 ranjeno u eksplozijama u vozu Indija-Pakistan

Policija sumnja da je eksploziv koji je izazvao požar podmetnut jer su istražioci u susednim vagonima našli kofere s priručnim eksplozivom i benzinom. Brzi voz Samdžhauta zaobraćao je iz Nju Delhija za Atari, grad na granici s Pakistanom, kada su se oko ponoći začule dve eksplozije. Voz je stao 80 kilometara severno d Nju Delihija, a potom je buknuo požar. Vatra je zahvatila dva vagona. Iz bezbednosnih razloga, u vagonima tog voza prozori i vrata se drže blokirani od Nju Delihija do Atarija, gde se putnici za Pakistan prebacuju u pakistanski voz. Očevici su pojurili da pomognu dok hitna pomoć nije stigla, posle sat vremena. Zvaničnici železnice kažu da su u ostalim vagonima nađena dva kofera puna neeksplodiranih bombi i benzina. Stoga sumnjaju da je požar izazvan sličnim napravama.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf poručio je da će napad ojačati rešenost lidera da postignu održivi mir, dok je indijski premijer Manmohan Sing izrazio «tugu i bol» i obećao da će krivci biti uhvaćeni. Dve bombe su, oko ponoći po lokalnom vremenu, eksplodirale u vozu koji je putovao iz Nju Delhija a pakistanskoj granici. Vatra je brzo progutala dva vagona, u kojima su žrtve bile zarobljene zbog zaključanih vrata i zakovanih prozora. Ministar indijske železnice, Lalu Prasad Jadav, rekao je novinarima da su dva kofera sa neeksplodiranim bombama, pronadjena posle napada, direktno ukazala na terorizam. Većina žrtava su Pakistanci iako medju ubijenima ima i Indijaca. Pakistanski šef diplomatije Kuršid Kasuri je napad nazvao činom terorizma, ali je poručio da neće promeniti svoje planove da sutra poseti Indiju, gde će razgovarati o mirovnom procesu.

Bombaški napad u Indiji osudile su SAD i EU. Bela kuća je saopštila da ceni rukovodstvo indijskog premijera Manmohana Singa i pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa, i osudila odgovorne za napad, ocenjujući da «žele da potkopaju napredak postignut u odnosima dve zemlje». Američka ambasada u Nju Delhiju je napad opisala kao «svesni čin terorizma» dodajući da je američka vlada šokirana i duboko ožalošćena zbog žrtava. Predsedavajuća Evropske unije, Nemačka, opisal je napade kao bezumni čin nasilja smišljen da bi se poremetio mirovni proces izmedju Indije i Pakistana. Ministar u Forin ofisu, Kim Hauelz, izjavio je da je šokiran saznanjem o velikom broju žrtava, i ponudio vladama Pakistana i Indije pomoć u pronalaženju odgovornih za zločin.