Aman Resorts preuzeo upravljanje luksuznim hotelima u Crnoj Gori

Crnogorske hotele Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža preuzela je singapurska kompanija Aman Resorts, na osnovu potpisanog ugovora o dugoročnom zakupu i investiranju.

Ugovor su u Podgorici potpisali ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić, direktori Budvanske rivijere i Miločera Vule Tomašević i Dragan Miković, predsjednik Upravnog odbora Aman Resorts-a, Adrien Zeka i direktor firme Eidvej Investment Greg Sirois, preko koje su se Singapurci prijavili na tender za zakup crnogorskih hotela na 30 godina.

Ugovorom je predviđeno da hoteli počnu da rade naredne godine pod brendom Aman.

Za godišnju zakupninu Svetog Stefana i Miločera Aman će ukupno platiti traženih 1,6 miliona EUR, a za Kraljičinu plažu 500 hiljada, uz najmanje 40 miliona EUR ulaganja.

’’Godišnji zakup u periodu rekonstrukcije hotela biće 1,96 miliona, a u prvoj godini poslovanja 2,1 milion EUR’’, saopštio je Nenezić nakon potpisivanja.

Nakon nekoliko godina poslovanja, kako je dodao, iznos naknade biće veći, ne samo zbog usaglašavanja sa stopom inflacije, već i zbog toga što je ugovorom predviđeno da se uplaćuje deset odsto ukupnog prihoda, ukoliko on prelazi 2,1 milion EUR. Očekuje se da će to biti u četvrtoj godini poslovanja.

Aman je već uplatio prvu ratu za zakup hotela od ukupno 670 hiljada EUR, a ugovorom se obavezao i da preuzme sve radnike ta tri hotela, njih 220.

»Analizirajući projektovane tokove gotovine za narednih 30 godina riječ je o vrlo povoljnom poslu za obje strane. Uzimajući konzervativnu varijantu ove metode u obzir, neto sadašnja vrijednost prihoda, crnogorske strane iznosiće oko 107 miliona, a Amana oko 111 miliona za narednih 30 godina«, rekao je Nenezić.

Pregovori o zakupu crnogorskih hotela trajali su više od godinu, a, kako tvrdi Zeka, razlog je što su i jedna i druga strana željele da sklope zadovoljavajući ugovor, vodeći računa o svakom detalju.

Aman namjerava da rekonstruiše i modernizuje Sveti Stefan i Miločer, a hotel Kraljičinu plažu sruši i izgradi novi, ekskluzivni.

»Aman će vratiti Svetom Stefanu nekadašnji sjaj i vodeću poziciju u turizmu Mediterana«, najavio je Zeka.

Prema njegovim riječima, Sveti Stefan je jednako lijep kao nekada, ali mu je potrebna svakodnevna briga što će mu pružiti Aman, koji će dovesti kvalitet usluga do najvećeg nivoa.

»U tom pogledu Aman ima zavidnu reputaciju i vidimo da nam je uspjeh u tom poslu zagarantovan«, zaključio je Zeka.

Grupa Aman Resorts posjeduje 18 hotela na najatraktivnijim lokacijama u svijetu, a pet objekata treba uskoro da otvori.

Hoteli Sveti Stefan i Miločer poslovali su u sastavu hotelsko-turističkog preduzeća Budvanska rivijera. Kraljičina plaža bila je dio HTP Miločera čiji je vlasnik država.