Većina Amerikanca više ne podržava način na koji se rat u Iraku vodi

U svom govoru o stanju unije, predsednik Buš je svesrdno apelovao da se prihvati njegova nova strategija za Irak. Medjutim, mnogi politikolozi su skeptični da će predsednik uspeti da izmeni protivljenje Kongresa i javnosti svom novom planu, posebno njegovoj odluci da uputi dodatnih 20 hiljada vojnika u Irak.

U svom govoru o stanju unije predsednik je pokazao da je svestan da njegov novi pristup Iraku nema podršku javnosti. Medjutim, Buš je takodje podsetio članove Kongresa da, bez obzira da li su glasali za rat u Iraku, sigurno nisu glasali za neuspeh.

“Naša zemlja sprovodi novu strategiju u Iraku i ja tražim od vas da joj date šansu da uspe. Tražim od vas da podržite naše vojnike na terenu i one koji su na putu da im se pridruže.”

Predsednik nije postigao mnogo proteklih nedelja u svojim nastojanjima u pogledu Iraka, kako u Kongresu, tako i u javnosti. Nekoliko republikanca pridružilo se demokratama i dovelo u pitanje novu strategiju za Irak, dok nedavne ankete javnog mnjenja pokazuju najniži nivo popularnosti tokom njegovog predsedničkog mandata. Senator Džim Veb iz Virdžinije ukazao na to u odgovoru demokrata na predsednikov govor.

“ Većina Amerikanca više ne podržava način na koji se rat u Iraku vodi, kao ni većina vojnog establišmenta, ni većina u Kongresu. Potreban nam je novi pravac.”

Dogadjaji kao što je govor o stanju unije daju mogućnost predsedniku da pridobije podršku javnosti. Medjutim, kako se javnost okreće protiv rata, Buš je suočen sa možda najvećim izazovom svog predsedničkog mandata, a to je obnova poveranja javnosti u njegova ratna nastojanja. Politikolog na Američkom univerizetu u Vašingotnu, Džejms Terber, kaže:

“Svaka demokratska zemlja, uključujući našu, a to smo dokazali i u vijetnamskom ratu, ne može dugo da se bori ako javnost ne razume u čemu se sastoji opasnost i da li podržava takvu misiju.”

Predsednik se intenzivno zalaže za svoju novu iračku strategiju uprkos činjenici da sada Demokrate imaju većinu u Kongresu, prvi put u 12 godina, i da se većina zakonodavaca protivi upućivanjiu dodatnih američkih vojnika. Demokratski anketar Selinda Lejk smatra da se obe stranke suočavaju sa važnim političkim izazovima u predstojećim mesecima.

“Što se tiče demokrata, birači žele promene...i mi ćemo morati da sprovedemo te promene. Republikanci, s druge strane, imaju veoma nepopularnog predsednika, čiji legat se ogleda u neuspehu u Iraku i neefikasnosti. Oni će morati da definišu svoj alternativni pristup..”

Rastući broj republikanaca izražava sumnju u predsednikovu iračku politiiku. Ali, republikanski anketar Ed Goes kaže da je Buš još uvek popularan kod većine svojih lojalnih pristalica.

”Nije u pitanju predsednikovo nasledje, već činiti pravu stvar uprkos padu popularnosti i podrške. Milsim da će istorija doneti vrlo dobru ocenu o njemu, mada se zbog takvog stava izložio kritici i padu popularnosti kao presednik i kao čovek.“

Buš je rekao da će Irak biti jedan od ključnih faktora u proceni njegovog nasledja, ali da je on sada suviše zauzet nastojanjem da postigne pobedu u Iraku da bi brinuo o tome.