Erhard Busek izrazio uverenje da će Srbija pre Turske ući u EU

Šef Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu Erhard Busek ocenio je da uprkos uspeha SRS na izborima, ima šansi da Srbija dobije proevropsku vladu, što uveliko zavisi i od rešavanja kosovskog pitanja. Busek veruje i da će Srbija u Evropsku uniju ući pre Turske.

U intervjuu za Nemački Radio Erhard Busek je rekao da za Kosovo „doduše nema rešenja sa kojim će se neka vlada u Beogradu složiti, ali ono što se kao rešenje postigne, na kraju mora da bude podnošljivo“.

U vezi sa najavom skorog objavljivanja predloga budućeg statusa Kosova, Busek je izrazio uverenje da se „određeno vreme (za objavljivanje rešenja) mora ostaviti“ kao i da se „kao što je predviđeno, moraju voditi pregovori, kada je i potrebno da postoji vlada u Srbiji“.

Šef Pakta stabilnosti je naveo da će rešenje za Kosovo biti „nadzirani suverenitet, kao što je i predloženo, pri čemu će se učiniti pokušaj da se nađu rešenja koja na jednoj strani garantuju opstanak srpskoj manjini, tako i srpskoj vladi da preuzme sama odgovornost“.

„Tema Kosovo mora konačno da se dovede do kraja. Ona Srbiji zapravo blokira put, ne samo ka EU, već i ka cilju da sama kao zemlja postane sposobna za delovanje. Jer, Srbija je zapravo veoma značajna zemlja u Jugoistočnoj Evropi“, ukazao je Busek.

Na pitanje čime bi Brisel mogao da nagradi eventualnu proevropsku vladu u Beogradu, Busek je ocenio da je „takvo nagrađivanje vezano sa teškoćama, ali da Srbe načelno u njihovom držanju treba poštovati“.

„To je zemlja koja je poslednjih decenija stalno živela sa porazima. Zato se sa njom naravno mora postupati psihološki ispravno“, naveo je Busek.

Busek je izrazio uverenje da će Srbija svakako pre Turske ući u EU, ali da sa određivanjem rokova treba biti obazriv jer Srbija i druge zemlje zapdnog Balkana moraju da prihvate pravila EU.