Štajnmajer: Evropska unija će učiniti sve da ne dođe do novog sukoba sa Srbijom

Evropska unija učiniće sve što je u njenoj moći da ne dođe do novog sukoba sa Srbijom, izjavio je za "Bild am zontag" nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

Na pitanje šta je za njega najveći problem u 2007, on je naglasio da će "odmah na početku godine morati da se posveti pažnja Kosovu", jer je "predstojeća odluka o budućem statusu Kosova tesno vezana za pitanje stabilnosti u regionu".

"EU, koja će na Kosovu preuzeti nadležnosti UN, učiniće sve da ne dođe do novih sukoba sa Srbijom. Mi želimo da na Kosovu izgradimo društvo sposobno za funkcionisanje u kojem će svi građani, Albanci kao i Srbi, moći da žive mirno i bezbedno. Zato će EU na Kosovo poslati policajce i službenike za pravosuđe i upravu", najavio je Štajnmajer.

U intervjuu za "Bild am zontag" Štajnmajer nije naveo kakav će tačno biti obim nemačkog angažmana na Kosovu, ali je rekao samo da će za njega biti potreban i novac i ljudi.

"Dovoljno je, međutim, da se prisetimo ratova na Balkanu tokom devedesetih godina i da bude jasno da je stabilnost na Balkanu veoma dragoceno dobro koje zaslužuje naš puni angažman", rekao je šef nemačke diplomatije.

Vodeće nemačke diplomate su proteklih sedmica u više navrata naglasile da će Kosovo biti "najhitniji i najteži problem tokom nemačkog predsedništva" EU.

Magazin "Špigl" je prošle sedmice, najavljujući nemačko predsedništvo, citirao stav ministra Štajnmajera da je za Kosovo "teško moguće rešenje koje bi zadovoljilo obe strane".