U Srbiji obeležena 10. godišnjica građanskih protesta zbog izborne krađe

Danas se navršava 10 godina od kontramitinga koji je rezultirao sukobom 24. decembra 1996. godine, pristalica Slobodana Miloševića, opozicije i građana. Sukobu je prethodio protest građana i opozicije zbog izborne krađe vladajućeg režima u većini gradova Srbije, na kojima je pobedila tadašnja opoziciona koalicija ”Zajedno“.

Kontramiting je bio pokušaj da SPS parira mirnim protestima opozicije zbog izborne krađe glasova u većini gradova u Srbiji. Miloševićev režim na konramiting je organizovano doveo svoje pristalice iz svih krajeva Srbije da bi u Beogradu dali podršku svom lideru za izvršenu izbornu krađu na lokalnim izborima. Protesti su okončani donošenjem specijalnog zakona, čije je usvajanje tražio Milošević, a koji je stupio je na snagu u februaru 1997. Tim zakonom priznata je pobeda opozicije na lokalnim izborima u Beogradu i drugim gradovima na osnovu nalaza misije OEBS-a. U sukobima na ulicima Beograda smrtno je pretučen pristalica opozicije Predrag Starčević, a teško ranjen demonstrant Ivica Lazović.

Predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić posetio je danas u Boljevcu Ivicu Lazovića, koga je pre deset godina, na kontramitingu u Beogradu, aktivista Socijalističke partije Srbije teško ranio pucavši mu iz pištolja u glavu. Lazović, koji je posle ranjavanja ostao invalid, pozvao je sugradjane da se sete kontramitinga i izrazio nadu da će Srbija poći putem mira, istine i tolerancije, te da se nikome vise neće dogoditi ono što se dogodilo njemu.