Jost Lagendajk najavljuje "ograničeni suverenitet" Kosova

Budućnost Kosova i uloga EU u tome, bila je tema izveštaja Josta Lagendajka, izveštača Evropskog parlamenta o onome što će početkom naredne godine postati rezolucija Evropskog parlamenta. On najavljuje ograničeni suverenitet Kosova, uz snažno izraženu dimenziju zaštite manjina i bez mogućnosti da se Kosovo podijeli izmedju kosovskih Srba i većinskih Albanaca.

Kakav god da bude konačni ishod procesa odredjivanja budućnosti Kosova, on će, u ograničenom vremenu predstavljati izazov za regionalnu stabilnost, uveren je izveštač Evropskog parlamenta Jost Lagendajk, čiji izveštaj bi se početkom naredne godine trebao pretvoriti u rezoluciju, kao što je uveren da će Evropska unija uskoro imati posla sa
Kosovom kojem će medjunarodna zajednica dodeliti "ograničeni suverenitet".

"Trebamo, moramo upotrebiti jednu reč- ograničeni suverenitet. U smisliu - ograničen od strane medjunarodne zajednice, kojoj je zadatak da se fokusira na dva ključna pitanja- prava srpske manjine i zaštitu njihove kulturne baštine. Verujem da je to zadatak medjunarodne zajednice. Ostalo, upravljanje samim Kosovom, biće zadatak kosovskih Albanaca. Dakle, reč je o suverenitetu sa odredjenim ograničenjima".

Evropski paramentarac iz Holandije je uveren da, s obzirom na suprotstavljene stavove Beograda i Prištine, nije realno očekivati rešenje pitanja Kosova do kojeg će se doći sporazumom.

" Dakle, mislim da je na Martiju Ahtisariju i neće biti lak zadaztak da se izadje sa predlogom koji će biti praktično ostvarljiv; ali nemam iluziju o tome da bi moglo biti konsensusa dve strane. Dakle, on bi mogao izaći sa predlogom koji će, najverovatnije, biti na istoj liniji kao moj radni dokumenat, ali, naravno, njegov zadatak je da bude precizniji o pitanju
ograničenog suvereniteta.

Proces neće biti lišen izazova regionalne stabilnosti, uverenje je izveštača Evropskog parlamenta:

"Da, biće tenzija i biće izvesnih nemira ali mislim, na kraju dana, biće moguće da se ovo pitanje reši bez većih nemira ali na predstojećem nemačkom predsedništvu EU i Savetu bezbednosti je da to pitanje reše na najbolji mogući način".