Ljajić: Razgovori sa Evropskom unijom i bez izručenja Ratka Mladića

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da u Evropskoj uniji postoji raspoloženje da se odmah posle izbora u Srbiji nastave pregovori o stabilizaciji i pridruživanju i počne proces prijema Srbije u Partnerstvo za mir.

Zvaničnici s kojima sam razgovarao, rekao je Ljajić, najavili su tu mogućnost i istakli da za to neće biti uslov izručenje Ratka Mladića. Brisel, međutim, ipak ima dva uslova, a to su izričita izjava najviših zvaničnika u Srbiji da general Mladić treba da bude uhapšen, uz naglašavanje reči "uhapšen" i predstavljanje napretka u sprovođenju Akcionog plana da se to učini, rekao je Rasim Ljajić i izrazio uverenje da unutar EU preovlađuje mišljenje da je stalni pritisak na Srbiju kontraproduktivan. Pre izbora, međutim, nije realno očekivati nastavak pregovora sa Evropskom unijom, rekao je Ljajić.

Inače, Evropska unija preko Evropske agencije za rekonstrukciju finansira projekat podrške povratka i reintegracije izbeglih i raseljenih lica na Kosovo. Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić izjavila je da se, prema podacima UNMIK-a, na Kosovo vratilo svega pet odsto izbeglih Srba. Kao razloge koji su doprineli da povratak Srba na Kosovo bude manji od očekivanog, Sanda Rašković Ivić navela je odsustvo bezbednosti, slobode kretanja, komplikovanu administrativnu proceduru i teške ekonomske prilike.