Vilson: Poseta predsednika Srbije Borisa Tadića istorijskog karaktera

Republikanski kongresmen iz Južne Karoline i član srpskog kokusa, Džo Vilson, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, izneo je ocenu da je poseta predsednika Tadića istorijskog karaktera. “Ovo je stvarno izuzetna poseta kojom se potvrdjuje važnost budućih odnosa SAD i Srbije”, rekao je Vilson.

Glas Amerike: U komentaru u “VašingtonTajmsu”, čiji ste koautor, ukazuje se da “konačna odluka o statusu Kosova mora biti kompromisno i prihvatljivo rešenje za Beograd, Prištinu i kosovske Srbe. ” Kako bi se to dalo ostvariti?

Vilson: SAD imaju federalno uredjenje, a predsednik Tadić je ukazao da se zalaže za očuvanje federalnog uredjenja i teritorijalnog integriteta Srbije, što ću ja podržati. Dakle, govorimo o Srbiji u okviru koje bi Kosovo uživalo visoki stepen autonomije. Tako je inicijalno razvijan i američki politički sistem. Nime, od originalnih 13 kolonija, postalo je 13 saveznih država, i tako je tokom vremena razradjen i stvoren veoma efikasan sistem.

Glas Amerike: Da li smatrate da je atmosfera u američkom Kongresu u pogledu Srbije promenjena, odnosno pobiljšana?

Vilson: Atmosfera prema Srbiji je veoma pozitivna i sada se ukazuje na dugogodšnje prijateljske odnose dve zemlje; hrabrost srpskog naroda i zajedničke interese i borbu tokom Drugog svetskog rata. Komunistička ere je iza nas i sada imamo izvanrednu mogućnost da se Srbija i ceo region razviju u demokratije slobodnog tražišta. Istorija, kultura i sve drugo govore u prilog pozitivnom razvoju odnosa dve zemelje.

Glas Amerike: Kako će poseta predsednika Tadića doprineti unapredjenje političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje?

Vilson: Ta poseta već pokazuje rezultate. Predsednik Tadić je potpisao “ Sporazum o statusu oružanih snaga” sa SAD, kojim se regulišu prva i obaveze američkih vojnika u Srbiji. Mi imamo zajedničkog neprijatelja, a to je terorizam. Saradnja na tom i drugim poljima stvoriće svetlu budućnost u odnosima dve zemlje.

Glas Amerike: Šta mislite da je najveća prepreka ka potpunoj normalizaciji i znatnom unapredjenju bilaterlanih odnosa?

Vilson: Predsednik Tadić je obećao potpunu saradnju sa Haškim tribunalom. To se mora ostvariti da bi taj istorijski period ostao iza nas. To će omogućiti i ekonomski prosperitet i unaprediti nacionalnu bezbednost Srbije.

Glas Amerike: Kakvu poruku bi ste želeli da uputite narodu Srbije, s obzirom na 170. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa kraljevine Srbije i SAD?

Vilson: Želim da ukažem da se veoma mali broj zemalja može pohvaliti diplomatskim odnosima od 170 godina. To je stvaran indikator velikog potencijala za konstruktivan razvoj odnosa dve zemlje, na osnovu prijateljskih veza, zajedničkih interesa i kulture. Ako budemo saradjivali, siguran sam da će odnosi SAD i Srbije imatin svetlu budućnost.