Izraelska avijacija i komandosi napali uporište Hezbolaha u istočnom Libanu

Osetljivom prekidu vatre u Libanu zadat je danas težak udarac, kada su izraelska avijacija i komandosi napali uporište Hezbolaha u istočnom Libanu. Izraelska armija je kasnije potvrdila da su komandosi ušli u Liban da spreče u terorističku aktivnost protiv Izraela, posebno krijumčarenje oružja iz Irana i Sirije za Hezbolah.

Tri ekstremista Hezbolaha su poginula u okršaju s izraelskim komandosima, rekli su libanski bezbednosni izvri. Isti izvori navode da su komandosi u dva vozila, prebačeni helikopterom, krenuli na sedište zvaničnika Hezbolaha šeika Mohameda Jazbeka u selu Budai, kraj Balbeka, ali su primećeni i izbila je razmena vatre.

Na izraelskoj strani je navodno bilo šest žrtava. Komandosi su se potom povukli, uz jaku podršku iz vazduha. Izraelski vojni portparol nije odmah komentarisao ove izveštaje ali su bezbednosni izvori potvrdili upad duboko u libansku teritoriju.

Izraelska armija je kasnije istakla da je misija bila uspešna i da će se takve operacije nastaviti sve dok se ne rasporede multinacionalne snage da presče ponovo naoružavanje gerilaca. Taj incident predstavlja prvi veliki okršaj između dve zaraćene strane, otkako je u ponedeljak stupio na snagu prekid vatre, posle 33 dana rata. Ranije ove sedmice bilo je sporadičcnih incidenata, u kojima su ubijena najmanje četiri ekstremista Hezbolaha.

Ujedinjene nacije su ponovo apelovale na evropske zemlje da daju više vojnika za mirovne snage, kako bi se uravnotežio odziv Evropljana s odzivom mulimanskih zemalja iz Azije. Zamenik generalnog sekretara UN Mark Maloh Braun je ukazao da ohrabrujuće vesti stižu iz Italije i Finske ali je naglasio da je potrebno više vojnika iz Evrope za prethodnicu snaga UN od 3.500 pripadnika, koji bi trebalo da se razmeste na libanskoj teritoriji do 28 avgusta. Italija je zvanično podržala slanje trupa ali se nije obavezala na određeni broj iako je premijer Romanao Prodi rekao da bi mogla brzo da pošalje 3.000 vojnika Finska je odlučila da pošalje 250 vojnika u Liban ali je rekla da se oni neće rasporediti do novembra.