Podnesene izborne liste u Crnoj Gori

Rok za predaju izbornih lista za parlamentarne izbore u Crnoj Gori istekao je u ponoć, a Republička izborna komisija trebalo bi da ih razmotri i potvrdi. Izborne liste za poslanike crnogorskog parlamenta podnijelo je sedam koalicija, četiri stranke i grupa građana.

Republička izborna komisija vratila je danas na doradu Srpsku listu, jer su se među njenim podnosiocima, osim Srpske narodne stranke, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke jedinstva i Narodne socijalističke stranke, pojavile i nevladine organizacije, što nije dozvoljeno zakonom. Srpska lista sada ima rok od 48 sati da ispravi taj propust.

Vraćene su na doradu i izborne liste Albanske alternative i Demokratske stranke Crne Gore, čiji je nosilac bivši funkcioner NS, Predrag Drecun.

RIK potvrdila je izbornu listu koalicije Za evropsku Crnu Goru, koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Hrvatska građanska inicijativa.

Potvrđena je i lista koalicije Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke, kao i Građanska lista koju čine Građanska partija i Zelena stranka, potom lista Demokratske unije Albanaca i koalicije Liberalne partije i Bošnjačke stranke.

Potvrđene su i liste Pokreta za promjene, Saveza komunista Jugoslavije - komunisti Crne Gore i koalicije Demokratskog saveza u Crnoj Gori i Partije demokratskog prosperiteta.

RIK će do kraja dana razmatrati i izborne liste Demokratske stranke Crne Gore, čiji je nosilac Predrag Drecun i Albanske alternative, dok je juče potvrđena izborna lista Nove demokratske snage – Forca.

Parlamentarni i lokalni izbori u 14 crnogorskih opština biće održani 10. septembra. Za 81 mjesto u novom sazivu Skupštine predloženo je više od 700 kandidata.

Nijedna politička partija ni koalicija u Crnoj Gori nije ispoštovala sugestiju nevladinih organizacija da na izbornim listama za parlamentarne izbore bude najmanje 30 odsto žena.

Pravo glasa na parlamentarnim i lokalnim izborima u Crnoj Gori 10. septembra imaće 484.189 birača.