Predstavnički dom odobrio rezoluciju kojom se odbacuje povlačenje iz Iraka

Sa 256 prema 153 glasa Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je rezoluciju u kojoj se kaže da će SAD istrajati u Iraku i u globalnom ratu portiv terorizma. Ta mera kojom se takodje odaje priznanje američkim trupama i odbacuje prevremeni rok za njihovo povlačenje, usvojena je tek nakon debate koja je trajala skoro 14 sati.

Republikanska većina tvrdi da je debata bila odraz snažne kongresne podrške američkim trupama i da upućuje teroristima jasnu poruku američkog naroda. Demokratska manjina pak definiše debatu kao političku šaradu sa ciljem da se odvrati pažnja javnosti od pogrešnih poteza Bušove adminsitracije u Iraku i od konituniranog nasilja u toj zemlji. No, bez obzira na stavove koje su zakonodavci iznosili, debata je vodjena u senci vesti da je broj poginulih američkih vojnika premašio dve i po hiljade. Vodja republikanske većine, Denis Hastert, optužio je demokrate da podržavaju trupe ali ne i njihovu misiju.

“Naši vojnici shvataju razlog zašto su u Iraku, što je suštoj suprotinosti sa nekima ovde, kod kuće, koji o ratu govore kao da je taj sukob pitanje izbora.”

Demokratski kongresmeni su tokom debate ponovo izneli tvrdnje da je administracija Džordža Buša nekompetentna. Vodja demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelozi, optužila je Bušovu administraciju i republikance da su obmanjivali Amerikance i ustvrdila da demokrate imaju jedinstven stav u pogledu Iraka.

“Razlog za odlazak u rat, prijem na koji ćemo naići u Iraku, rok u okviru kojeg će Iračani biti u stanju da finansiraju sopstvene operacije -- sve što su o tome rekli bilo je pogrešno. Demokrate su ujedinjene u zahtevu da nam je potreban nov pravac u Iraku.”

Kongresmen iz Pensilvanije, Džon Murta, koji se još prošle godine založio za povlačenje iz Iraka, stavio se čelo opozicionih demokrata u kongresnoj debati.

“Prazne reči nisu odgovor na taj problem. Samo Iračani mogu rešiti probleme u Iraku. A oni se medjusobno bore dok su naše snage izmedju dve vatre. Kažem vam, vreme je za povlačenje.”

Republikanci su odgovorili listom pretnji američkoj bezbednosti, navodeći uspehe kao što su eliminacija terorističkog vodje Abu Musaba al-Zarkavija u Iraku i izbori i Afganistanu i Iraku. Prema rečima republikanca, Džona Bonera:

“Dogadjaji od 11. septembra 2001. pokazali su da kao vodeći zaštitnik slobode svetu treba da primenimo svoju rešenost pre, a ne posle napada na te ideale.”

Na kraju maratonske debate, ogromna većina demokrata glasala je protiv rezolucije, četrdeset dvoje ju je podržalo suprotno stranačkom stavu, dok je svega troje republikanaca glasalo protiv rezolucije. U medjuvremenu, anekte pokazuju da u američkoj javnosti preovladjuje pesimizam u pogledu vojne situacije u Iraku i da je stopa podrške predsedniku Bušu i dalje niska.