Kvartet Raleta Mićića sa čuvenim trubačem Tomom Herelom

U vašingtonskom «kultnom» klubu za ljubitelje bluza i džeza, BLUES ALLEY, protekle nedelje nastupio je kvartet Raleta Mićića, zajedno sa čuvenim trubačem Tomom Herelom.

Bend je promovisao novi album koji se zove «Serbia», na kome se autentična američka forma – džez prepliće sa balkanskim melodijama i ritmovima. Rale Mićić je džez zavoleo u Beogradu, a posle dobijene stipendije diplomirao je džez kompoziciju na čuvenom bostonskom koledžu Berkli gde mu je mentor bio Mik Gudrik, profesor legendarnih gitarista kao što su Pet Metini ili Majk Stern. Zatim je počeo da se probija na zahtevnoj njujorškoj džez sceni.

«Zainteresovao sam se za džez kao tinejdžer u Beogradu gde postoji džez scena i džez je jako prisutan u medijima i ljudi prosto slušaju džez za razliku od zemalja oko nas, mislim daj e džez jako prisutan i tako da sam od radija, televizije, do džez festivala i koncerata koji se drže svaki dan ušao u džez vode. Nakon što sam se preselio u Njujork 2000. krenuo sam da sviram po klubovima i tad sam uvideo da je ono što ja imam u sebi, što je drugačije od ostale scene u Njujorku baš to odakle dolazim.. Tako da me je to inspirisalo da uradim projekat koji je baziran na srpskoj muzici, ali to nije projekat što mi zovemo etno džez nego je srpska muzika i melodije samo polazna tačka za neku novu savremenu kompoziciju.»

Posle prvog objavljenog albuma «Bridges», kvartetu Raleta Mićića u kome su saksofonista Bob Rejnolds, basista Šon Konli i bubnjar Gregori Hačinson, pridružio se Tom Herel, muzičar nominovan za Gremija, koga neki kritičari nazivaju «prvim trubačem svoje generacije». Rezultat njihove saradnje – kompakt disk «Serbia», koji otvara solo numera «Dimitrije, sine Mitre», objavljen je krajem marta. Rale Mićić kaže da uskoro sledi turneja u Kaliforniji, a nada se i u Evropi. A, da li će album «Serbia» biti predstavljen – i u Srbiji?


«Živim i radim u Americi tako da sam najaktivniji ovde i ovo je scena i područje koji mene interesuju. Naravno, i to je mesto gde gradim karijeru. Naravno, bio bih srećan da gostujem u Beogradu, Srbiji, ili bilo gde drugde, definitivno bi mi bilo drago da se čuje o projektu i kod nas, postoje neke priče o tome da će album izaći i kod nas ali još ne znam ništa o tome, to je sada čekanje i videćemo...ali veurjem da ću kad-tad stići do Beograda. Situacija kada sam prvi put sa svojom grupom pokušao da dodjem u Beograd je bila prilično zatvorena, to je bila 2000. dosta toga se menjalo, u politici i društvu, čisto momenat nije bio najbolji za kulturna dešavanja. Ja imam osećaj da se stvari bolje razvijaju i iskreno se nadam da ću doći i nastupati sa svojom grupom tamo.«

U medjuvremenu, Mićić je komponovao muziku za dokumentarni film «Vija Vetra» još jednog Beogradjanina koji živi i radi u Njujorku, Aleksandra Kostića, a kaže da i dalje namerava da se bavi filmskom muzikom, dok u džez kompoziciji nastavlja da istražuje etno elemente podneblja sa koga je potekao. Sve to prate žive svirke, kao što je bila ova u Vašingtonu, gde je medju publikom u uglednom klubu neuglednog enterijera vidjena i zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Rozmari Di Karlo.