Francuska se zalaže da Savet ministara EU potvrdi rezultate referenduma

Francuska se zalaže da Savjet ministara Evropske unije, na sastanku sredinom juna, potvrdi rezultate referenduma o državnom statusu Crne Gore što će otvoriti put zemljama-članicama za priznavanje crnogorske nezavisnosti na bilataralnoj osnovi. To je rekao francuski ambasador u Beogradu Ig Perne u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

U saopštenju sa sastanka Ig Pernea i Đukanovića se navodi da je izražen obostrani interes da, nakon sprovođenja neophodnih procedura, što prije počne uspotavljanje punih diplomatskih odnosa i otvaranje diplomatskih predstavništava.

Perne je prenio predsjedniku Vlade čestitke premijera i ministra inostranih poslova Francuske na uspješno sprovedenom referendumu i ostvarenom referendumskom rezultatu kojim je obnovljena nezavisnost Crne Gore.

Zahvalivši na čestitkama, Đukanović je obavijestio sagovornike da su osnovni prioriteti Vlade i drugih institucija Crne Gore u postreferendumskom periodu, ubrzanje puta ka evropskim i evroatlantskim integracijama, regulisanje odnosa sa Srbijom na stabilnim osnovama i izgradnja što šireg političkog konsensusa u Crnoj Gori.

Predsjednici Republike, Skupštine i Vlade Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović biće domaćini svečanog prijema koji će sjutra biti održan u Vili Gorica povodom obnove nezavisnosti.

Poziv da prisustvuju svečanom prijemu dobili su predstavnici javnog, političkog, naučnog, kulturnog i sportskog života Crne Gore, sudske vlasti, kao i predsjednici Republike, Skupštine i Vlade Srbije. Poziv je uručen i predstavnicima izvršnih i sudskih organa Državne zajednice, Vojske Srbije i Crne Gore, kao i predsjednicima crnogorskih parlamentarnih političkih partija.

Pokret za nezavisnost okončao je danas svoju misiju, poručio da je pitanje države riješeno za sva vremena i pozvao crnogorsku političku javnost da radi na unutrašnjem pomirenju i za dobrobit Crne Gore.

Glavni odbor Socijalističke narodne partije sjutra će se odrediti prema rezultatima referenduma o državnom statusu Crne Gore. Očekuje se da će biti odlučeno da li će poslanici te partije prisustvovati sjutrašnjem svečanom zasijedanju Skupštine Crne Gore na kome će biti proglašena nezavisnost.